Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim. Potrebujem poradit resp. vyriesit pre mna zlozitu ulohu. Potrebujem najst maximalnu hodnotu
p. Prvu derivaciu zvladam, ale potom vyjadrit x je pre mna spanielska dedina. Da sa to vyriesit, alebo aspon poradit ako na to? Pripadne da sa najst maximum nejakou inou metodou? Priklad je tu:
Ahoj, dle mého je ta funkce rostoucí v x...
↑ check_drummer: Vdaka, ale ja viem ako vyzera aj jej priebeh ale potrebujem popisat ako sa dostanem k maximalnej hodnote, zatial som poriesila riesitelom v exceli ale ked to vypocita pc tak to musi mat nejaky postup a ten potrebujem vediet :(
↑ litynka:
Otázka - v jakém bodě svého definičního oboru nabývá rostoucí funkce extrém?
↑ litynka:
Pardon, nevšiml jsem si té druhé mocniny, funkce tedy není rostoucí.
Můžeš sem tedy prosím napsat tu první derivaci?
↑ check_drummer:
Prvu derivaciu som robila aj rucne, ale aj cez wolfram mathematica a vyslo mi to iste, tak dufam, ze je spravne, ale vobec mi to nejak nesedi, ked uz mam najst tu maximalnu hodnotu. Tak neviem asi robim niekde chybu ale netusim kde a ako sa dalej pohnut :(
↑ litynka:
To asi není správně. V odmocnině ti u y chybí na druhou, (x^2+y^2)^2 ve jmenovateli druhého výrazu má být pouze (x^2+y^2), místo 180 má být 360,v čitateli nemá být x a navíc před zlomkem má být +
tedy správně
Pro zvolené hodnoty:
mi vyšlo:
zde je fce pro dané hodnoty "nakreslená"
↑ Honzc:↑ Honzc: Vedel by si my zistit hodnotu pre r=50, m=10,
=5,7106, y= 40,
=20 myslim, ze to by bolo vsetko, ide o to, aby som skontrolovala spravnost tvojho riesenia, a potom je pre mna dolezity postup, lebo vysledok si viem zistit, ale potrebujem vediet postup ako sa k tej hodnote dostat, velmi by mi to pomohlo
Stránky: 1