Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

↑ jira:
Zdravím, Lagrangeovy multiplikátory se používají při vyšetřování extrémů na vazbách, ty jsou zadány rovnicemi. V příkladu žádné takové rovnice nemáte, jen omezení definičního oboru na "kladnou" osminu prostoru. (Pokud dobře chápu, že vyšetřujeme extrémy na množině M.)
V prvním kroku je potřeba nalézt první parciální derivace podle všech proměnných, ty položit rovno nule a najít vyhovující stacionární body.
V druhém kroku musíte vypočítat hodnoty druhých parciálních derivací ve stacionárních bodech a sestavit příslušný druhý totální diferenciál, rozhodnutím o jeho definitnosti určíte, jestli jde o lokální extrém a případně jestli jde o maximum či minimum.
skoroakvarista napsal(a):
↑ jira:
Zdravím, Lagrangeovy multiplikátory se používají při vyšetřování extrémů na vazbách, ty jsou zadány rovnicemi. V příkladu žádné takové rovnice nemáte, jen omezení definičního oboru na "kladnou" osminu prostoru. (Pokud dobře chápu, že vyšetřujeme extrémy na množině M.)
Ano, jde o extrémy na množině M.
Problém mám s tím, že stacionární body nalézt neumím. Parciální derivace mu dají následující soustavu rovnice:
z = -x-y+1/3, z = -x-y+1, z = -x-y+1/2.
Ta ovšem nemá řešení.
Hmm, problém asi bude, že jsem si špatně přečetl zadání. To říká, nalezněte supremum a infimum, nikoli nalezněte extrémy.

No, ona to asi bude stejná úloha. Hledáte globální maximum, resp. minimum, tedy supremum, resp. infimum.
Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu s příkladem, který mi nejde. Je to procvičování na test pro látku parciální derivace - hledání extrémů.
Snažila jsem se jej nějak vyřešit (viz obrázek), ale nevím jak s tím hnout dál.
Prosím, pomůžete?
↑ Semrajda:
Zdravím,
1.
nenabývá pro žádné [x;y] nulové hodnoty - není třeba s tímto výrazem dál pracovat
2. vykrácení rovnic je v pořádku, ale nelze napsat jejich zkrácený tvar
A teď obě rovnice odečtěte, ve výsledku vyjádřete např. y pomocí x a dosaďte do jedné z úplných rovnic.
Stránky: 1