Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 05. 2012 19:22

jira
Reputace:   

extrém fce více proměnných

Potřeboval bych pomoct s následujícím příkladem.
Umím nalézt parciální derivace. Vím o Lagrangových multiplikátorech, ale tenhle příklad řešt neumím.

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-05/83695_lagrange027.gif

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 09. 05. 2012 19:58

skoroakvarista
Místo: Praha
Škola: FJFI ČVUT - ASI
Pozice: Student
Reputace:   20 

Re: extrém fce více proměnných

↑ jira:
Zdravím, Lagrangeovy multiplikátory se používají při vyšetřování extrémů na vazbách, ty jsou zadány rovnicemi. V příkladu žádné takové rovnice nemáte, jen omezení definičního oboru na "kladnou" osminu prostoru. (Pokud dobře chápu, že vyšetřujeme extrémy na množině M.)
V prvním kroku je potřeba nalézt první parciální derivace podle všech proměnných, ty položit rovno nule a najít vyhovující stacionární body.
V druhém kroku musíte vypočítat hodnoty druhých parciálních derivací ve stacionárních bodech a sestavit příslušný druhý totální diferenciál, rozhodnutím o jeho definitnosti určíte, jestli jde o lokální extrém a případně jestli jde o maximum či minimum.

#3 09. 05. 2012 20:18

jira
Reputace:   

skoroakvarista napsal(a):

↑ jira:
Zdravím, Lagrangeovy multiplikátory se používají při vyšetřování extrémů na vazbách, ty jsou zadány rovnicemi. V příkladu žádné takové rovnice nemáte, jen omezení definičního oboru na "kladnou" osminu prostoru. (Pokud dobře chápu, že vyšetřujeme extrémy na množině M.)

Ano, jde o extrémy na množině M.

Problém mám s tím, že stacionární body nalézt neumím. Parciální derivace mu dají následující soustavu rovnice:
z = -x-y+1/3, z = -x-y+1, z = -x-y+1/2.

Ta ovšem nemá řešení.

Hmm, problém asi bude, že jsem si špatně přečetl zadání. To říká, nalezněte supremum a infimum, nikoli nalezněte extrémy.

#4 09. 05. 2012 20:30

skoroakvarista
Místo: Praha
Škola: FJFI ČVUT - ASI
Pozice: Student
Reputace:   20 

No, ona to asi bude stejná úloha. Hledáte globální maximum, resp. minimum, tedy supremum, resp. infimum.

#5 28. 04. 2015 19:56

Semrajda
Zelenáč
Škola: VUT fakulta strojní
Pozice: student
Reputace:   

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu s příkladem, který mi nejde. Je to procvičování na test pro látku parciální derivace - hledání extrémů.
Snažila jsem se jej nějak vyřešit (viz obrázek), ale nevím jak s tím hnout dál.

//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-04/43708_funkce.PNG

Prosím, pomůžete?

#6 28. 04. 2015 20:30

Al1
Reputace:   542 

↑ Semrajda:

Zdravím,

1. $\mathrm{e}^{2x+3y}$ nenabývá pro žádné [x;y] nulové hodnoty - není třeba s tímto výrazem dál pracovat
2. vykrácení rovnic je v pořádku, ale nelze napsat jejich zkrácený tvar
$8x^{2}-6xy+3y^{2}+8x-3y=0\nl 8x^{2}-6xy+3y^{2}-2x+2y=0$

A teď obě rovnice odečtěte, ve výsledku vyjádřete např. y pomocí x a dosaďte do jedné z úplných rovnic.

#7 28. 04. 2015 23:26

Semrajda
Zelenáč
Škola: VUT fakulta strojní
Pozice: student
Reputace:   

děkuji, moc mi to pomohlo :)

Zápatí