Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Pravidelný 4-boký zrezaný ihlan s podstavnými hranami 4 dm a 1dm a výškou 2dm sme doplnili na pravidelny 4-boký ihlan. Aký je objem doplneneho ihlana..??
Prosím poradíte mi ako mám vypočítať tú výšku??
↑ monicka201092:
popravde si to jen tezko predstavuju ale ja bych to resil prez podobnost, mas trojuhelnik o odvesnach /pulka kratsi hranu/ a vyska, , velikost hrany se zvetsi ctyrnasobne a vyska pravdepodobne taky.
↑ monicka201092:
Dobrý večer,
obávám se, že úloha byla nesprávně pochopena.
"Pravidelný" čtyřboký jehlan má čtvercové podstavy, v tomto případě dolní o hraně 4 dm a horní o hraně 1dm.
↑ monicka201092:
to co zdalky pripomina jehlan je nacrtek toho puvodniho o stranach 1 a 4, v nem zakresleny zeleny trojuhelnik je ten trojuhelnik ktery sem myslel, delky stran jsou pulka kratsi hrany a vyska, na vedlejsim obrazku je cerveny trojuhelnik ktery ma strany 2 dm(pulka hrany vzniklyho jehlanu) a x dm(nova vyska) to zeleny je tensamej trojuhelnik z obrazku z jehlanem vlevo, takze jelikoz se strana zvetsila ctyrnasobje vyska se asi taky zvetsila ctyrnasobne
↑ Siroga:
kvalitnější a hlavně snad už dobrá verze..
https://docs.google.com/open?id=0B1ycYP … m82Rmp5QzQ
Mrkni na to snad se nepletu a dobře jsem pochopil zadání.
↑ Takjo: je pravda ze "zrezaný ihlan" mi trochu vrtalo hlavou, ale v pripade ze je komoly tak je to o dost snadnejsi no.
pak pripadne tady : 
strana b je nad a a podstava je ctverec a*a