Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, zdravím všechy, mám problém s příkladem číslo 22 z kapitoly 16.1 ze sbírky příkladů od Jindry Petákové. Něco jsem našel zde:http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=45047, ale nevím, jak si vyjádřit poloměr, když ty přímky na sebe nejsou kolmé. Děkuji.
Napište rovnici kružnice, která prochází bodem M(2,1) a dotýká se přímek p: x-y-3=0 a q: 7x+y+3=0. Došel jsem k tom, že střed kružnice by měl ležet na ose úhlu, který tyto dvě přímky svírají, ale nevím, jak do rovnice dostat poloměr vzhledem k podmínkám v zadání.
Zdravím,
vzdálenost středu kružnice od přímek je stejná:

Dále poloměr je roven i velikost vektoru SM
Tři rovnice o třech neznámých, to by se dalo vyřešit, nějaké umocnění tam. Pravděpodobně vyjdou ty kružnice dvě, které tuto vlastnost mají.
Ještě by se dala využít ta vlastnost, že ten střed, jak jsi psal, leží na ose úhlu. Vylezla by rovnice, jaký je vztah mezi s_1 a s_2. Ale to je taky pracný, udělat rovnici osy úhlu..
Dneska jsem nějaký líný :D