Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, pokoušel jsem najít nějaké info k tomuto příkladu:
ale nikde jsem nenašel jak začít. Prosím o pomoc už do toho koukám několik hodin a google mi zatím moc taky nepomohl. Ve scriptech toho bohužel taky moc není.
Není mi jasné:
Určit interval I2 aby byli křivky shodné
Určit tečnu k první křivce v bodě P(1/4,yP)
Děkuji moc za pomoc
Zdravím,
toto se velmi podrobně diskutovalo v tématu.
Tečna k 1. křivce - v materiálech najít "tečna ke křivce zadané parametricky" (bude i na fóru), s problémem shodnosti už přímo nesouvisí.
Stačí tak? Děkuji.
↑ jelena:
Děkuji za Odkaz. Aby jsem se přiznal tak tady na této diskuzi jsem byl, ale nejsem z toho moc moudrej. Vím že se jedná o stejnej příklad, ale není mi jasný tento příspěvek a to ta rovnost rovnice. Jak se k ní dospělo:
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=126289#p126289
Děkuji
↑ Redby:
není za co. Lepší bylo rovnou uvést, že odkaz máš.
Potřebujeme prokázat, že obě funkce můžeme vyjádřit zápisem y=f(x) a ten zápis bude stejný alespoň pro zadaný interval.
Možná cesta je vyjádřit
z prvního řádku zadání a dosadit místo t do 2. řádku zadání. Takový postup se používal na SŠ, když jsi převáděl parametrickou rovnici přímky na obecnou. Můžeš zkusit vyjádřit.
Zde se nabízí přepsat
n2jak vhodně, aby se dalo rovnou dosadit x(t).
po této úpravě už mohu nahradit: 
Teď se pokusíš najít vhodnou úpravu i pro druhou křivku. Podaří se pokračovat? Děkuji.