Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 05. 2012 10:32

stormtrooper
Zelenáč
Reputace:   

Príkon

Caute,

potreboval by som helfnut s jednym prikladom. Mam zadane ze nejaky ventilator nasava v budove vzduch do vodneho chladica cez privodne potrubie, vzuch ma hustotu 1,22 kg/m3 . Hospodarna rychlost prudenia tohto vzduchu je 10m/s- Ucinnost zariadenia je 15% a za 1 hodinu prejde cez chladic 1000 kg vzduchu. Mam vypocitat prikon ventilatora a priemer potrubia.

Nedari sa mi s tym moc hnut, neviem si nejako najst spolocny vzorec alebo tak. Poznam vzorce na prikon, hustotu atd ale dako neviem jak ich sklbit v takomto type prikladov. Vopred diky moc za kazdu radu.

#2 13. 05. 2012 10:54

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Príkon

↑ stormtrooper:
Vzduch bude na počátku v klidu a ventilátor mu udělí rychlost $v$ a tím pádem kinetickou energii.
$\eta =\frac{P}{P_0}=\frac{\frac{E_k}{t}}{P_0}\ \Rightarrow\ P_0=\frac{E_k}{\eta t} $

Pro objemový průtok platí
$Q=\frac{V}{t}=Sv\ \Rightarrow\ \frac{\frac{m}{\varrho }}{t}=Sv  $

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 14. 05. 2012 23:52

stormtrooper
Zelenáč
Reputace:   

Re: Príkon

↑ zdenek1:
diky, ale mam pocit ze ten prikon mi vysiel nejak cudne, prikon mi vysiel 0,93 a priemer potrubia 17,03. Isiel som na to spravne pls?

Zápatí