Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer, potřeboval bych pomoct s jedním příkladkem. Tady je:
. Popravdě řečeno jsem se zasekl už na začátku a nevím jak s tím pohnout. Jak čitatel tak jmenovatel jsem rozšířil o (1+i), pak roznásobil, takže v čitateli vyšlo 1+i+i*(sqr3)+sqr3 a ve jmenovateli 2. Ale už tímto postupem si nejsem jistý, tak se chci zeptat :-) Díky moc

Zkus udělat mocninu původního čitatele a jmenovatele zvláš?. Pomohlo?

To asi není dobře. Čitatel má velikost 2 a úhel pi/6, takže jeho 20-tá mocnina bude mít velikost 2^20 a úhel 10/3pi, tj. 4/3pi. Jmenovatele stačí umocnit na druhou, pak zase na druhou (tím máme na čtvrtou) a pak na pátou, což je velmi jednoduché.
Teď lehce nechápu..jak mám přijít na to, že čitatel má velikost 2? To pi/6 chapu..to je z te odmocniny..ale zase pak nechápu ten úhel 10/3 pi a 4/3pi..kde se tohle vzalo je mi záhadou:-) A taky mi není jasné proč se ten jmenovatel umocňuje takhle postupně..no abych to shrnul, tak mi není vlastně jasné nic:-) Jsem to ale kopyto co?:-)
Navrhnem dos? zložitý postup, cez použitie moivreovej vety a goniometrického tvaru komplexného čísla. No treba k nemu kalkulačku :-)
Najprv upravím komplexné číslo z na prijateľný tvar:
Určím to čo treba k zostaveniu goniometrického tvaru a určím uhol phi:
Tieto vz?ahy vidno z obrázka, stačí len načrtnú?. Zistíš, že komplexné číslo leží v druhom kvadrante. Preto jeho uhol bude väčší ako pi/2. Preto najprv vypočítam sínus toho uhla a potom jeho veľkos? odčítam od 180 stupňov čo je pi.
Dostanem goniometrický tvar a stačí už len použi? moivreovu vetu:![kopírovat do textarea $z=\sqrt{2}\(\cos\frac{7\pi}{12}+\textrm{i}\sin\frac{7\pi}{12}\)\nl w=\sqrt{2^{20}}\(\cos\frac{20\cdot7\cdot\pi}{12}+\textrm{i}\sin\frac{20\cdot7\cdot\pi}{12}\)=1\,024\(\cos\frac{35\pi}{3}+\textrm{i}\sin\frac{35\pi}{3}\)=1\,024\(\cos\frac{3\cdot11\pi+2\pi}{3}+\textrm{i}\sin\frac{3\cdot11\pi+2\pi}{3}\)=\nl=1\,024\[\cos\(11\pi+\frac{2\pi}{3}\)+\textrm{i}\sin\(11\pi+\frac{2\pi}{3}\)\]=1\,024\[\cos\(\pi+\frac{2\pi}{3}\)+\textrm{i}\sin\(\pi+\frac{2\pi}{3}\)\]=1\,024\(\cos\frac{5\pi}{3}+\textrm{i}\sin\frac{5\pi}{3}\)=\nl=1\,024\(\frac{1}{2}-\frac{\sqrt{3}}{2}\textrm{i}\)=\boxed{512-512\cdot\sqrt{3}\textrm{i}}$](/mathtex/1a/1a9757f685fc00d4bcc578b40f234eb4.gif)
Podobne by sa vypočítala aj tá odmocnina, s využitím predchádzajúceho postupu. No je to taký zdĺhavý postup.

Promiň, v noci jsem byl líný to rozepsat pořádně, mam tam i chybu :-) Takhle jsem to myslel:
Možná ještě jednodušeji by to šlo takto:

↑ lukaszh:↑ Boris008:
Odmocnina se spočte také Moivrovou větou, ale pozor, není to jednoznačná funkce.
Ahoj, takže umocnění jsem pochopil podle lukaszhova návodu a hned podle něho udělal i odmocnění. Pak jsem si našel v knížce vzoreček na odmocňování:
Takže za n jsem dosadil 3 a za k jsem dosadil postupně 0, 1, 2. Tím pádem mi vyšly výsledky:
Doufám že to je dobře, jestli si nějaká dobrá duše najde chvilku času a zkusí aspoň jeden výsledek propočítat, budu rád. Jinak moc děkuju lidem z fóra, že mi pomohli. Je super že tohle fórum existuje!:-)