Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

vypočtěte průměr D táhla , které je namáháno v tahu silou F=600N,určete dovolené napětí pro materiál 11 600? nevíte prosím někdo jak to vypočítat?

Pošli prosím přesné znění zadání. Silou 600 N totiž můžeme namáhat tyč libovolného průměru.
Po ujasnění zadání pak stačí použít Hookeův zákon. Přibližnou minimální mez pevnosti ocelí podle ČSN třídy 11 značí třetí a čtvrtá číslice v desítkách N*mm^(-2), s výjimkou případu, kdy třetí číslicí je „1“ značící automatové oceli. V tomto případě bude tedy mez pevnosti přibližně 600 N*mm^(-2).
Toto značení je ale zastaralé a nemělo by se už používat.

↑ vasiksokol:
Mám podobný problém ale umně se jedná o styčníkovou metodu Mám stožár na který působí shora dvě šikmé síly a mám spočítat reakce dole a síly v prutech. Horní část sloupu se skládá hlavně oddílů složených z ze čtverců s jednou šikmou příčkou, a až tam mi vychází reakce ale uprostřed sloup dosedá na na vrcholky dvou trojúhelníků jež se stýkají bočními body a jejich vrcholy jsou spojeny příčkou. Z vnějších bodů trojúhelníků vychází kolmé pruty a dva šikmé které se uprostřed kříží a vracejí se ke kolmým prutům jako body na kterých to všechno stojí. X sílu může přenášet jen levý základový bod protože pravý se muže posunovat. Když jsem skoušel spočítat síly v nosnících níže tak mi vyšla nula pro X směr místo aby mi
vyšel cos síly z té horní šikmé příčky která je asi správně asi mám nějakou chybu ve znamínku mohly by jste mi prosím poradit? Předem moc děkuju.

↑ gentamicin:
Do jednoho tématu patří jen jeden problém, tyto dva rozhodně nejsou tak podobné, aby je mělo smysl řešit souběžně. Založ si proto prosím vlastní téma.
Pokud máš přístup k originálnímu zadání, tak prosím do nového tématu pošli to, protože tento stožár se mi jeví velmi podezřele. Prvním odhadem bez výpočtu dokonce tipuji, že by měl tři stupně volnosti, takže by se úplně rozsypal (byl by to mechanismus). Podívej se např. na styčníky J, P, O, L, které tvoří čtyřkloubový mechanismus který při zatížení samozřejmě nezachová svůj tvar. To vše za předpokladu, že styčníky jsou modelovány jako rotační vazby a nepočítáme např. se svařením. I v tomto případě by ale takováto konstrukce naprosto postrádala logiku.
Poslední poznámka se týká ručně psaných výpočtů, které jsou z větší části nečitelné a proto pošli jen to důležité, ale čitelně (doporučil bych rovnoce rovnováhy v jednotlivých styčnících).
Zdravím v tématu,
v nahlášení Moderátorům upozornění na "nepořádek v tématu, který způsobil kolega ↑ gentamicin:. Prosím kolegu o úklid - pokud je zájem, založit si téma nové - viz pravidla. Podklady musí být dobře čitelné, pokud má někdo kontrolovat.
Děkuji.