Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mohl by mi prosím někdo zkontrolovat můj výsledek této úlohy. Nejsem si úplně jistý řešením. Moc děkuji.
Autobus se 4 cestujícími zastavuje postupně na 10 zastávkách. Jaká je pravděpodobnost, že žádní dva cestující nevystoupí na téže zastávce? 
Zdravím,
můj návrh:
každý cestující může vystoupit na jedné z 10 zastávek, tedy každý má 10 možností. Počet všech výsledku je
.
Počet příznivých: první vystoupí na jedné z 10 zastávek, druhý může už jen na jedné z 9 atd. Tedy počet příznivých je 10*9*8*7.
Jinak řečeno - počet všech výsledků je variace s opakováním z 10 prvků po 4, počet příznivých je variace bez opakování z 10 prvků po 4.
Tak mi to, prosím, zkritizujte, děkuji.
↑ Cheop:
:-) děkuji, ale mne zrovna výsledek nezajímá, jen zda mám správný slovní popis.
(jinak tato úloha bývá často na Východě - "výtahy" s chytákem ohledně počtu pater, jelikož my číslujeme podlaží - tedy v 1. podlaží nemůže vystoupit (pokud jede nahoru), ale v 1. patře může :-).
Proč se kolegovi neodpovídalo? Také proto, že neměl slovní popis a ze zapsaného vzorce nešlo usoudit, jak uvažoval?
Zdravím.