Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 05. 2012 21:49

elijah

Akvárium a Sud

Dobrý den, mám 2 dotazy se kterými bych chtěl pokud možno pomoct:

1) Máme akvarko a je v něj kruhová díra, viz obrázek:
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-05/96346_Schr%25C3%25A1nka-1.jpg

A mě by zajímalo jak spočítám jaká síla/tlak té vody pusobí přímo v té díře ? (třeba kdybych tam měl nasazený nějaký krýt a věděl že vydrží tlak nebo sílu X, tak abych věděl jestli ten tlak té vody vydrží) Počitám sem F=m*a=7litru=7kg*10=70N  p=F/S =70/0,000314m^2= 222929,93 Pa, to asi nebude dobře že ?

Jak bych spočítal za jaký čas ta voda vyteče ? (samozřejmě do výšky té díry)

2)
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-05/97476_Schr%25C3%25A1nka-2.jpg
Mám sud který má dejme tomu 5 kilo, a chtěl bych spočítat jakou vykonám práci při jeho přemistování v případě A) kdy jej zvednu do výše 50cm a ponesu 10m a v případě B) Kdy jej pudu šoupat po podlaze 10m ?

uvažuji že když jej zvednu musim překonavat jen gravitaci, ale když jej budu šoupat tak na něj bude pusobit stále grav. síla tak i síla třetí ?

Předem moc děkuji aspon za nakopnutí či jak bych měl postupovat.

#2 17. 05. 2012 17:26

TomF
Místo: Ledeč nad Sázavou
Škola: Gymnázium
Pozice: student
Reputace:   11 

Re: Akvárium a Sud

To akvárium mi připomíná scénku hodina fyziky z filmu Gympl.. Hydrostatický tlak ph v hloubce h,
ph=qhg , kde q je hustota, h je hloubka pod volnou hladinou, g je tíh. zrychlení
ad sudy: A) dejme souřadnice x a y . 1.Při zvedání sudu působíš na sud silou F větší než Fg a konáš práci Fs vůči ose y , ale nekonáš práci vůči ose x. 2.Když s ním pohybuješ v rovnobéžném směru k ose x konáš práci F(nějaká)s(např 10m..)  pzn.: Fg působí kolmo k ose x, takže s ní už nepočítáš.
B) Konáš práci (F(nějaká)-F(třecí))s(10m..) . U třecí síly záleží na stykových plochách (součinitel..)

Neberme rozum do hrsti, mohli bychom zjistit, že je prázdná.

Zápatí