Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám 2 dotazy se kterými bych chtěl pokud možno pomoct:
1) Máme akvarko a je v něj kruhová díra, viz obrázek:
A mě by zajímalo jak spočítám jaká síla/tlak té vody pusobí přímo v té díře ? (třeba kdybych tam měl nasazený nějaký krýt a věděl že vydrží tlak nebo sílu X, tak abych věděl jestli ten tlak té vody vydrží) Počitám sem F=m*a=7litru=7kg*10=70N p=F/S =70/0,000314m^2= 222929,93 Pa, to asi nebude dobře že ?
Jak bych spočítal za jaký čas ta voda vyteče ? (samozřejmě do výšky té díry)
2)
Mám sud který má dejme tomu 5 kilo, a chtěl bych spočítat jakou vykonám práci při jeho přemistování v případě A) kdy jej zvednu do výše 50cm a ponesu 10m a v případě B) Kdy jej pudu šoupat po podlaze 10m ?
uvažuji že když jej zvednu musim překonavat jen gravitaci, ale když jej budu šoupat tak na něj bude pusobit stále grav. síla tak i síla třetí ?
Předem moc děkuji aspon za nakopnutí či jak bych měl postupovat.
To akvárium mi připomíná scénku hodina fyziky z filmu Gympl.. Hydrostatický tlak ph v hloubce h,
ph=qhg , kde q je hustota, h je hloubka pod volnou hladinou, g je tíh. zrychlení
ad sudy: A) dejme souřadnice x a y . 1.Při zvedání sudu působíš na sud silou F větší než Fg a konáš práci Fs vůči ose y , ale nekonáš práci vůči ose x. 2.Když s ním pohybuješ v rovnobéžném směru k ose x konáš práci F(nějaká)s(např 10m..) pzn.: Fg působí kolmo k ose x, takže s ní už nepočítáš.
B) Konáš práci (F(nějaká)-F(třecí))s(10m..) . U třecí síly záleží na stykových plochách (součinitel..)