Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
zkoušel jsem se dívat zde po různých tématech ale nenašel jsem zde nic co by mi pomohlo vypočítat tuto úlohu. Byl bych velmi rád kdyby se mi aspoň někdo pokusil vysvětlit postup jak daný příklad vypočítat.
Děkuji moc za případnou pomoc.
Rozhodněte, zda zobrazení definované předpisem
:
je lineární. Pokud ano, určete jádro a obraz tohoto zobrazení.
Ahoj,
Nejprve máš ověřit linearitu zobrazení. To znamená, že máš ověřit zda pro tvoje zobrazení platí:
Až zjistíš, že je zobrazení lineární, budeš hledat jeho jádro, to znamená takový vektor (x, y, z), pro který platí, že to znamená
to vede na soustavu dvou lineárních rovnic, kterou snadno vyřešíš.
Nakonec budeš hledat obraz. To lze udělat tak, že vezmeš nějakou bázi prostoru , najdeš obrazy jejích vektorů a z těchto obrazů pak vybereš lineárně nezávislý soubor vektorů - to bude báze obrazu.
Je to vše jasné?
Tak vezmu si například standardní bázi prostoru R^3, která má vektory:
Postupně najdu jejich obrazy:
Soubor těchto tří vektorů generuje obraz, ze souboru vyberu lineárně nezávislé vektory, ty budou tvořit bázi obrazu. Je zřejmé, že to jsou vektory (1,0) a (0,1), obraz je tedy jejich lineárním obalem.
Linearita toho zobrazení se ti povedla ověřit?
↑ vosa:
Myslím, že ano. Postupoval jsem takto:
f (x1, y1, z1) + f ( x2, y2, z2) = (x1, y1 + z1) + (x2, y2 + z2) =
=(x1 + x2, y1 + z1 + y2 + z2)=
=f (x1 + x2, y1 + y2, z1 + z2)=
=f (x1,y1,z1) + (x2,y2,z2).
A podobně jsem to dokázal pro druhoi vlastnost.
Stránky: 1