Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 05. 2012 19:08

Kony
Zelenáč
Reputace:   

Určení zobrazení, jeho jádra a obraz

Dobrý den,

zkoušel jsem se dívat zde po různých tématech ale nenašel jsem zde nic co by mi pomohlo vypočítat tuto úlohu. Byl bych velmi rád kdyby se mi aspoň někdo pokusil vysvětlit postup jak daný příklad vypočítat.

Děkuji moc za případnou pomoc.

Rozhodněte, zda zobrazení  $\varphi : \mathbb{R}^{3}  \Rightarrow  \mathbb{R}^{2}$ definované předpisem  $\forall (x,y,z) \in \mathbb{R}^{3}$ : $\varphi  ((x,y,z)) = (x,y+z)$  je lineární. Pokud ano, určete jádro a obraz tohoto zobrazení.

• (téma jako vyřešené označil(a) Kony)

#2 21. 05. 2012 21:19

vosa
Reputace:   

Re: Určení zobrazení, jeho jádra a obraz

Ahoj,
Nejprve máš ověřit linearitu zobrazení. To znamená, že máš ověřit zda pro tvoje zobrazení platí:
$(\forall a \in \mathbb{R}^3)(\forall b \in \mathbb{R}^3)(\varphi(a+b) = \varphi(a) + \varphi(b))$
$(\forall a \in \mathbb{R}^3)(\forall \alpha \in \mathbb{R})(\varphi(\alpha a) = \alpha \varphi(a))$

Až zjistíš, že je zobrazení lineární, budeš hledat jeho jádro, to znamená takový vektor (x, y, z), pro který platí, že $\varphi(x,y,z) = (0,0)$ to znamená $(x, y+z) = (0,0)$ to vede na soustavu dvou lineárních rovnic, kterou snadno vyřešíš.

Nakonec budeš hledat obraz. To lze udělat tak, že vezmeš nějakou bázi prostoru $\mathbb{R}^3$, najdeš obrazy jejích vektorů a z těchto obrazů pak vybereš lineárně nezávislý soubor vektorů - to bude báze obrazu.

Je to vše jasné?

Lidé se dělí do 10 skupin. Na ty, kdo rozumějí binárnímu kódu, na ty, kdo mu nerozumějí, a na ty, kdo si myslí, že tohle je vtip o binárním kódu  ;)

#3 21. 05. 2012 21:50

Kony
Zelenáč
Reputace:   

↑ vosa:

Dobrý večer,

díky tvému vysvětlení a mých skript jsem pochopil jak vyhledat jádro ale vyhledání obrazu mi stále uniká. Byla bys tak hodná a napsala bys mi postup jak ten obraz vyhledat???

Díky moc.

#4 21. 05. 2012 21:57

vosa
Reputace:   

Tak vezmu si například standardní bázi prostoru R^3, která má vektory:
$e_1 = (1,0,0), e_2 = (0,1,0), e_3 = (0,0,1)$
Postupně najdu jejich obrazy:
$\varphi(e_1) = (1,0), \varphi(e_2) = (0,1), \varphi(e_3) = (0,1)$
Soubor těchto tří vektorů generuje obraz, ze souboru vyberu lineárně nezávislé vektory, ty budou tvořit bázi obrazu. Je zřejmé, že to jsou vektory (1,0) a (0,1), obraz je tedy jejich lineárním obalem.

Linearita toho zobrazení se ti povedla ověřit?

Lidé se dělí do 10 skupin. Na ty, kdo rozumějí binárnímu kódu, na ty, kdo mu nerozumějí, a na ty, kdo si myslí, že tohle je vtip o binárním kódu  ;)

#5 21. 05. 2012 22:23 — Editoval Kony (22. 05. 2012 20:39)

Kony
Zelenáč
Reputace:   

↑ vosa:

Myslím, že ano. Postupoval jsem takto:

f (x1, y1, z1) + f ( x2, y2, z2) = (x1, y1 + z1) + (x2, y2 + z2) =

=(x1 + x2, y1 + z1 + y2 + z2)=

=f (x1 + x2, y1 + y2, z1 + z2)=

=f (x1,y1,z1) + (x2,y2,z2).

A podobně jsem to dokázal pro druhoi vlastnost.

#6 21. 05. 2012 22:33

vosa
Reputace:   

fajn

#7 21. 05. 2012 22:38

Kony
Zelenáč
Reputace:   

↑ vosa:

Díky za vysvětlení :)

Zápatí