Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, prosím o pomoc, potrebuju zjisitt extremy vzhledem k vazebni podmince
Příklad: 
s vazebni podminkou
Vím že se to řeší podle Jacobiho metody => z determinantu mi vyšly podezřelé body
a ![kopírovat do textarea $[-2;-8]$](/mathtex/40/406aae800a91a99a8c3c861240c4a2bb.gif)
Pak už teda stačí dosadit do puvodní funkce f(x,y) a zjistit kde je max a kde min, ALE
naše cvičící tvrdí, že před tím je potřeba se ujsitit zda platí Weierstrassova věta ale ta přece neplatí, protože přeci
není kompaktní množina není omezená.
Pritom ve vysledcích je napsáno, že výše zmíněné podezrelé body jsou skutečně extremy dane funkce ten první min. a ta druha max.
Predem diky za pomoc
↑ Stýv:
takže tedy u lokálních vázaných extrémů nemusí platit weierstrassova věta...?
weierstrassova věta říká:
Pokud je množina kompaktní (omezená a uzavřená) tak existují na této množině extrémy funkce f(x,y).
Ten příklad je opravdu (jak jsme se pak podíval) na vázané lokální extrémy a ty říkáš, že by to tak mohlo být u lok. extrémů. Znamená že u lok. extrémů nemusím weierstrassovu vetu brát vubec v potaz ?
↑ Lobacho:
Jacobiho metodu neznám (tedy alespoň si nejsem jist - on ten Jacobi byl tak šikovný, že vymyslel hromadu metod a teď se to plete).
Nicméně já bych úlohu řešil přes vázané lokální extrémy tak jak je znám já - přes Lagrangeovu funkci a pak z nutné podmínky existence extrémů vypadnou stacionární body a odpovídající Lagrangeův multiplikátor (u tohoto příkladu je výsledná soustava dokonce velmi snadno řešitelná).
Zajímalo by mně - je to stejný postup jaký popisujete vy?
Stránky: 1