Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ 111ago111:
Kde je problém? Dokážeš si danou situaci nakreslit?
↑ janca361: 8 tak neviem kde je problem ale ked to pocitam tak mi tam vhchadzaju divne uhly ..napr.. pytagorovou vetou som si dopocital jednu stranu trojuholniku ta mi vysla 55,90169944 a potom som sa snazil dopocitat uhol ale ten mi vysiel okola 2,3

Skús si to nakresliť. V prvej úlohe dostaneš pravouhlý trojuholník s výškou 25 m(výška veže) a a stranou 50 m(vzdialenosť veže od rieky). Pomocou Pytagorovej vety si vypočítaś predponu. Predpona bude v tomto príklade úsečka spájajúca vrchol veže a stred rieky. Zorný uhol je uhol, ktorý zvierajú spojnice krajných bodov pozorovaného predmetu so stredom očnej zrenice (optickým stredom oka). Čiže zorný uhol vytvóri rovnoramenný trojuholník s výškou vypočítanej predpony. Pomocou goniometrickej funkcie tangens vypočítaš polovičnú šírku rieky.
Druhý príklad sa dá riešiť pomocou kosínusovej a sínusovej vety.
↑ dominiksuroviak:↑ dominiksuroviak:Tak o tom oku som to moc nepochopil ... k tej prepone som sa dostal ale nechapem ako sa tam vznikne rovnoramenny trojuholnik??

↑ 111ago111: Predstav si že sa pozeráš na televízor a sedíš pred ním presne v strede, optický stred oka s hranami televízora vytvoria rovnoramenný trojuholník, pričom ramená idúce od optického stredu tvojho oka k hranám televízora budú rovnaké a dĺžka televízora bude rôzna od týchto strán.Celková šírka rieky by mala byť 9,63 m.

↑ 111ago111: Takto vyzerá náčrt a výpočet:
↑ 111ago111:
Protože v zadání je "...sirku rieky vidime v zornom uhle..." tak dobře je to, jak si to představujeme my dva. (ty i já)

↑ Honzc:
Pokiaľ si zorný uhol predstavujem správne, tak toto čo si nakreslil by zorný uhol podľa mňa nebol. Neviem ja by som to určite riešil tak ako je to v mojom náčrte. Rozmýšľal som aj nad tvojou možnosťou, ale v tom prípade by som pozmenil zadanie na: jednu stranu rieky vidíme pod uhlom
a druhú stranu pod uhlom
.
↑ dominiksuroviak:
věta "...sirku rieky vidime v zornom uhle..." znamená, že vidíme jeden (nám bližší) břeh pod nějakým zorným úhlem a druhý břeh řeky pod zorným prvního břehu zvětšeného o 10 st.
Pak "zorný úhel řeky" je těch 10 st. (od břehu ke břehu)