Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, procházím různé příklady a tenhle nevím, jak vyřešit. Vždy jsme řešili jen rotaci, ale symetrii vůbec. Předem děkuji za každou radu.
Lineární operátor
je symetrií podle přímky
,
. Najděte matici A ve standardních souřadnicích tak, aby platilo
. Řešení doprovoďte slovním komentářem.
↑ Aquabellla:
Zkusil bych tohle. Vzal bych vektor té přímky a dva k němu kolmé vektory tak, abych měl 3 LN vektory. Pak bych měl být schopen říct, kam se tyto vektory zobrazí (co udělá osová souměrnost s takovými vektory?) Tím budeme mít obrazy 3 LN vektorů, a tedy zobrazení je kompletně popsáno a můžeme sestavit jeho matici v libovolných bázích.

↑ LukasM:
Směrový vektor přímky je
. Dva kolmé vektory můžu vzít normálové vektory přímky
,
a zortogonalizovat, aby byly na sebe navzájem kolmé.
Vektory jsou:
,
a
.
Osová souměrnost zachová jejich kolmost. Víc mě nenapadá.
↑ Aquabellla:
Ortogonalizovat bych řekl není nutné. Určitě to neublíží, ale je to podle mně zbytečné.
Na co se zobrazí bod A? Na co bod B?
Upozorňuju, že jsem to nepočítal, a nevím jestli to vede ke správnému řešení.
↑ Aquabellla:
Pozdravujem.
Mala poznamka: kolma (Cize ortogonalna symetria) k danej priamke nie je nic ine ako rotacia uhla miery
okolo danej priamky.

↑ LukasM:
Bod A se zobrazí sám na sebe. Bod B se zobrazí na svůj obraz B'.
Jelikož B leží na přímce, která je kolmá k ose, bude i B' ležet na stejné přímce, jen vektor bude mínus násobek.
↑ vanok:
Děkuji, to mě nenapadlo.
(1 0 0 ) (1 0 0)
(0 cos(pi) sin(pi) ) = (0 -1 0)
(0 sin (pi) -cos(pi)) (0 0 1)
↑ Aquabellla:,
Ano, ale upresni v akej baze je napisana tvoja matica.
Vseobecne na urcenie "vektorovych" aplikacii staci urcit obraz jednej bazy.

↑ vanok:
Řekla bych, že to bude v bázi
, což je báze, která obsahuje ty tři navzájem kolmé vektory. Takže abych získala matici v kanonické bázi, stačí udělat součin:
Je to tak?
↑ Aquabellla:
Je to jedna z možností. Jinak se mi zdá, že v té matici rotace máš chybu. Ta matice by podle mého měla mít na diagonále dva mínusy, ne jen jeden.
Dá se spekulovat o tom, jestli není zbytečné to zavádění rotace, i když je jistě správně. Jakmile totiž vím, že má platit A(1,1,1)=(1,1,1), A(0,-1,1)=(0,1,-1) a A(-1,0,1)=(1,0,-1), můžu okamžitě napsat matici zobrazení v bázích E,X, a zbytek je jen převedení do std báze (X značím bázi tvořenou těmi třemi vektory). Pak by to mělo jít udělat bez znalosti matice rotace a jen s jedním převodem mezi bázemi.

↑ LukasM:
Díky moc za vysvětlení, teď už tomu rozumím.
↑ Aquabellla:
poznamka
tvoja "rotacia" ma maticu
(1 0 0 ) (1 0 0)
(0 cos(pi) -sin(pi) ) = (0 -1 0)
(0 sin (pi) cos(pi)) (0 0 -1)
Ale akej baze?: V takej baze B, ze su v nej vyjadrene vektory ako ajich obrazy
prvy jednodkovy vektor je na "osy" aplikacie ( cize tu v direkcii D vektoru (1;1;1) )
ostatne dva su jednodkove vektory vybrane v ortogonalnom priestore na D ( vektorova rovina) . To preto ta otazka co som napisal vysie.
Je dolezite vediet, ako by sa to vyjadrilo v stardnej baze.
Uvedom si , ze tento princip :Vseobecne na urcenie "vektorovych" aplikacii staci urcit obraz jednej bazy
cf ↑ vanok:
to pouzil aj kolega v jeho poznamke ↑ LukasM:
Posledna poznamka: nezabudni ze je vzdy nutne vediet v akych bazach pracujes!
Chcela by som sa spýtať ako na úlohu typu:
V štandardných súradniciach v R3 napiste maticu zobrazenia, ktora je symetriou podľa roviny sqrt(3)*y-x=0
Viem že treba najst bazu v ktorej najdem maticu zobrazenia typu
{
a ze alfa bude Pi
a ta baza :
kde =(sqrt(3)/2,1/2,0)
=(1/2,-sqrt(3)/2,0)
=(0,0,1)
Poradíte mi?