Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Už nějakou dobu se snažím vyřešit složenou relaci S ◦ R s tímto zadáním: (kdy VZDY platí refl, sym, antisym, tran)
R: X sedí ve stejném sloupci jako Y
S: X a Y sedí hned za sebou ve stejném sloupci (X za Y nebo Y za X)
Snažím se řešit pomocí obrázků, popř protipříkladů, chtěl podiskutovat o postupu.
1)Reflexe
Podle mého názoru NEní, protože neplatí pro případ
Z
Y
X
Relace R se aplikuje na Z a z něj pak na Y, ale nedostal jsem se na požadované X, reflexe platí podle mne jen když jsou dva prvky u sebe, ale mam to dokázat pro všechny.
2)symetrické podle mne ano ale nevím, jak to dokázat
3)antisym. tím padem ne (důkaz?)
4) tranzitivní podle mne je protože vždy najdu nějaký propojovací Z (dokázat to?)
Díky za jakýkoli postřeh :)
EDIT: Složená relace - 
Jak vypada ta slozena relace? podle me X v relaci s kazdym, kdo je ve stejnem sloupci a ma pred sebeou nebo za sebou studenta
Co takovy sloupec?
Jirka
Lojza
Mirek
Nikdo
Nidko
Makina
Nikdo
Makina je v relaci s Jirkou ale Jirka neni v relaci s Makinou. Podle me to symetricke neni.
Mimochodem, Makina neni v relaci sama se sebou, takze reflexivni to skutecne neni.
trnazitivni dle me je, nenalezl jsem neco, co by to vyvracelo... jinak pokud to neni symetricke, neznamena to ze to automaticky je antisymetricke a naopak, pletes si to s asymetrii, relace klidne muze byt zaroven symetricka a antisymetricka a naopak
Podle me antisymetricka neni - viz muj priklad a jirka s lojzou - jeden je v relaci s druhym a naopak, ale nejsou jedno a to same.
Řeším symetrii, ale stále nevím jak na to :( Pořád uvažuju binární relace mezi všemi studenty sedícími v jedné posluchárně
edit: Na tranzitivitu této složené relace jsem nenašel žádný protipříklad, ale to nic nezmená :(
plus antisymetrie?
jinak definice složené relace je: 
Stránky: 1