Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 05. 2012 23:16

ondra16
Zelenáč
Reputace:   

pevnost tlakových lahví

Ahoj, potřeboval bych poradit, jaký je postup pro výpočet pevnosti tlakových lahví. díky moc

#2 30. 05. 2012 09:56

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

Re: pevnost tlakových lahví

↑ ondra16:

To by bylo např. pěkné téma na diplomovou práci. :-) Budeš muset svůj dotaz upřesnit. Klíčovou otázkou je, jak moc si dovolíme reálnou úlohu zjednodušit. Pokud budeme uvažovat skutečný tvar nádoby (včetně klenutého dna a dalších vychytávek), tak nám nezbyde, než provést simulaci na počítači (nejspíše pomoci metody konečných prvků - programy ANSYS, ABAQUS, Nastran,...). Pro zjednodušené analytické výpočty (na papíře) pak existují taky různé modely. No a nebo použiješ tabulky, kde už někdo vše spočítal za tebe. :D

#3 30. 05. 2012 10:18

ondra16
Zelenáč
Reputace:   

↑ FliegenderZirkus:
Děkuji za připomínku. Vůbec jsem netušil, jak je tato problematika rozsáhlá. To vůbec nepotřebuji nějaké složité výpočty, potřeboval bych spíše výpočet přes pevnost ocle a hlavně jak a čím je docíleno toho, že se tlakové lahve roztrhnou příčně a ne po délce - jen v tomto smyslu vím, že sílana na roztrhnutí tlakové lahve po délce je dvoujnásobná, než na příč - proto přenášení lahví se musí na ležato v obou rukách s volnými konci. - je to nějak způsonebo tvarem lahce (příklad 50 l lahev na propan-butan) Nějakým způsobem tato teorie mi byla vysvětlena kdysi na škole, a já na to nemohu příjít - demostrovalo se to pomocí  dvou až čtyř odvoyených vzorečků na pecnost tlakové lahve v podélném směru a v příčném. Doufám že to trochu pomůže.
Děkuji za pomoc

#4 30. 05. 2012 11:02

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

↑ ondra16:

No, s tím roztržením to není úplně přesné. Pokud použijeme ten nejjednodušší výpočetní model, tj. tenkostěnnou nádobu a z ní plynoucí tzv. Laplaceovu rovnici, dostaneme skutečně, že tečné napětí je dvakrát větší než osové (resp. podle tebe podélné větší než příčné). Z tohoto elementárního závěru ale rozhodně nemůžeme usuzovat na to, jakým směrem se bude šířit trhlina v materiálu. Pokud si dobře vzpomínám, tak jsem viděl video exploze jedné láhve a o nějaké „příčné roztržení“ se určitě nejednalo. O technice přenášení lahví nevím nic, to je pro mě novinka. :-)
K té rovnici: z rovnováhy elementu podle obrázku

plyne rovnice $\frac{\sigma_1}{R_1}+\frac{\sigma_2}{R_2}=\frac{p}{s}$, kde R_1 a R_2 označují hlavní poloměry křivosti, p je přetlak a s je tloušťka stěny. V našem případě je jeden poloměr křivosti nekonečný (ve směru osy) a dostaneme tak $\sigma_t=\frac{pr}{s}$ a $\sigma_o=\frac{\pi r^2p}{2\pi rs}=\frac{pr}{2s}$.

Tady jsem našel dvě videa v angličtině, nekontroloval jsem, ale vypadají důvěryhodně:
Tenkostěnné nádoby
Silnostěnné nádoby

#5 30. 05. 2012 11:26

ondra16
Zelenáč
Reputace:   

↑ FliegenderZirkus:
Mockrát děkuji, to je ono:)

Zápatí