Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 05. 2012 11:49

FliegenderZirkus
Příspěvky: 544
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 
 

Spektrální rozklad tenzorů

Ahoj,

hned na úvod předešlu, že moje znalosti tenzorového počtu jsou chatrné, takže bych nejspíš měl řešit jednodušší problémy, ale tohle mě prostě zaujalo:
Když mám tenzor druhého řádu $\mathbf{A}$ ve třírozměrném prostotu (tj. lineární zobrazení $\mathbb{E}^3 \rightarrow \mathbb{E}^3$), můžu ho reprezentovat pomocí matice 3x3 v různých bázích. Pro spektrální rozklad se používá reprezentace $\mathbf{A}=\mathrm{A}^i_{\cdot j}\textbf{\textit{g}}_i \otimes \textbf{\textit{g}}^j$, kde $\textbf{\textit{g}}_i$, i=1,2,3 je nějaká báze vektorového prostoru $\mathbb{E}^3$ a $\textbf{\textit{g}}^j$ je báze k ní duální. Sumace se provádí přes indexy, které jsou jednou jako dolní a jednou jako horní. V tuhle chvíli máme matici $[\text A]^i_j$ a vlastní čísla a vlastní vektory snadno spočítáme známým postupem z lineární algebry. Co když ale mám tenzor vyššího řádu? Jedniné, co jsme si definovali, bylo:


Já ale ani pořádně nevím, jak tenzor čtvrtého řádu reprezentovat pomocí matice. Obecně má (ve 3D) 3^4=81 složek, takže bychom ho mohli napsat jako matici 9x9. Nikde jsem to ale neviděl, musela by taky existovat nějaká konvence, kam do té matice které složky psát, že? A fungoval by pořád ještě ten postup s odčítáním lambdy na diagonále a položením determinantu = 0? A všechny následující reprezentace by měly ty matice 9x9 rozdílné, že? Kterou z nich tedy použít...? :)

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson