Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj,
potřeboval bych si tohle trochu osvětlit, teď jsem na to narazil.
kolik bude cos2x?
možné odpovědi
4/3_ -4/3 _ 1/9 _ -1/9
šel jsem na to takhle a potřeboval bych, abyste mi to okomentovali, jestli si tam něco nepletu díky..
Jednotková kružnice, osa x=2/3, takže je jasné, že úhel bude <45° protože 2/3 jsou více než jedna polovina. Souhlas? :)
Takže mám úhel <45° vynásobím ho dvěma a odpověď by mi vycházela teda někde 1/9?
což je ale blbě .... díky a prosím zkuste mi osvětlit, jestli v té mé uvažuju špatně a kde, díky!

↑ FlyingMonkey:
Ahoj, tyto typy příkladů se řeší přes klasické vzorce:
, kde
, takže 
Co se týče tvé úvahy, nevím, zda je správně, nikdy jsem se s tím nesetkala :-)

nee, vzorce neee :D
a jak že mi pomůže když si to přepíšu na vzorec?
dobře, vím, že cosx=2/3
cos2x = cos^2x - sin^2x = 4/9 - sin^2x .... a ? :D
díky

↑ FlyingMonkey:
Spojuješ dohromady úhel 45° a hodnotu 1/2 na ose x. Proč? Vždyť
.
Edit: ↑ LukasM: Pardon, nevšiml jsem si, že už jsi odpověděl, nechám to tu, rozvedl jsem to malinko víc než ty.

↑ FlyingMonkey:
Ten sinus doplníš ze vzorce
, takže
PS: Co se ti nelíbí na vzorcích? :-)

Mno spojuju to protože jsem si myslel, že umím tabulkové hodnoty ... ach bože :)) díky všem )
Aqua - jo až takhle, ... ^^ Tak jednoduchý a já na to nepřijdu ... Nemám je rád, protože si je nepamatuju a pak se vše snažím nějak obejít - viz moje "geniální" úvaha, která ale ztroskotala na tom, že neumím zase ty tabulkové hodnoty :D
prostě celej já :P
Takže ještě jednou díky :) elegantně vyřešeno ))