Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj ve furierove řadě mám na konci vyčíslit řadu
ale nevím jak na to jestli byste mi nekdo neporadil, ucitel na to vzdycky koukne a rekne 1/2 a pak sem s toho tumpachovej, ale ja opravdu nevim už sem hledal kde se dalo, ale nejak sem nic nenasel ani v skriptech
dekuju moc za rady

↑ philber:
Ahoj,
je otázka, co se po tobě vyžaduje za řešení.
K vyčíslení lze dojít i bez Fourierových řad: Jestli znáš rozvoj fce
do mocninné řady a obor konvergence, lze k výsledku dojít úpravou sumy: jde o to, rozložit
na parciální zlomky, dosadit a vhodně "uzávorkovat" sčítance řady (o které víme, že je konvergentní, takže si to závorkování můžeme dovolit).
Pokud se to po tobě chce Fourierovými řadami:
Jde o to si všimnout, jak je možno zadanou sumu interpretovat jako součet vhodné Fourierovy řady ve vhodném bodě. Zkus si nějak pohrát s Fourierovou řadou funkce 
(na tu jsem přišel metodou pokus-omyl, nic lepšího mě nenapadlo)
v bodě
.
(Pozn: Bude se hodit Diniho nebo Jordan Dirichletovo kritérium na důkaz toho, že součet Fourierovy řady fce f konverguje k funkční hodnotě funkce f v bodě
)
(Pozn2: Nevím, cos myslel tím "učitel řekl, že je to 1/2" - zde to 1/2 nevychází, vycházelo by to tak, kdyby v čitateli onoho zlomku nebylo "(-1)^k", ale jen 1 - pak je celý příklad jednodušší a je nejlepší jej řešit rozkladem na parciální zlomky.)