Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 06. 2012 20:58

philber
Zelenáč
Místo: Praha
Pozice: student
Reputace:   

součet řady

Ahoj ve furierove řadě mám na konci vyčíslit řadu $\sum_{k=1}^{\infty} {(-1)^{k}/{(4k^2-1)}} =  ? $ ale nevím jak na to jestli byste mi nekdo neporadil, ucitel na to vzdycky koukne a rekne 1/2 a pak sem s toho tumpachovej, ale ja opravdu nevim už sem hledal kde se dalo, ale nejak sem nic nenasel ani v skriptech
dekuju moc za rady

#2 02. 06. 2012 22:41 — Editoval OiBobik (02. 06. 2012 22:58)

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Škola: MFF UK Mat. struktury
Pozice: student
Reputace:   82 

Re: součet řady

↑ philber:

Ahoj,

je otázka, co se po tobě vyžaduje za řešení.

K vyčíslení lze dojít i bez Fourierových řad: Jestli znáš rozvoj fce $\arctan x$ do mocninné řady a obor konvergence, lze k výsledku dojít úpravou sumy: jde o to, rozložit $\frac{1}{4k^2-1}=\frac{1}{(2k-1)(2k+1)}$ na parciální zlomky, dosadit a vhodně "uzávorkovat" sčítance řady (o které víme, že je konvergentní, takže si to závorkování můžeme dovolit).

Pokud se to po tobě chce Fourierovými řadami:
Jde o to si všimnout, jak je možno zadanou sumu interpretovat jako součet vhodné Fourierovy řady ve vhodném bodě. Zkus si nějak pohrát s Fourierovou řadou funkce
$f(x)=-\frac{\pi}{4}|\sin x |$
(na tu jsem přišel metodou pokus-omyl, nic lepšího mě nenapadlo)
v bodě $x=\frac{\pi}{2}$.

(Pozn: Bude se hodit Diniho nebo Jordan Dirichletovo kritérium na důkaz toho, že součet Fourierovy řady fce f konverguje k funkční hodnotě funkce f v bodě $\frac{\pi}{2}$)
(Pozn2: Nevím, cos myslel tím "učitel řekl, že je to 1/2" - zde to 1/2 nevychází, vycházelo by to tak, kdyby v čitateli onoho zlomku  nebylo "(-1)^k", ale jen 1 - pak je celý příklad jednodušší a je nejlepší jej řešit rozkladem na parciální zlomky.)

"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]

Zápatí