Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Prosil bych o pomoc při řešení tohoto příkladu. Jde mi o postup, který tam musí být. Je to příklad, který musí být řešen pomocí Vennovych diagramů.
Znění: Ve škole je 125 žáků. Angličtinu a francouzštinu studuje 10 studentů, francouzštinu a němčinu studuje 10 studentů, němčinu a anglištinu studuje 15 studentů a všechny tři jazyky studuje 5 studentů. Kolik z nich nestuduje žádný jazyk?
Děkuji za pomoc!
No je to skor stredoskolsky priklad
Mozes pouzit prvy obrazok co je tu
http://en.wikipedia.org/wiki/Inclusion% … _principle
A tento vzorec

ti posluzi na overenie tvojej grafickej metody.

Já bych potřeboval ukázat konkrétní postup. Dostanu se do určitýho bodu a nevim, jak dál. Proto bych potřeboval vidět, jak to někdo počítá. Přímo tento příklad.
↑ adamkrehky:
Zdravím, těchto postupů je i na fóru hodně, zkus pohledat. Můžeš použit obrázek od kolegy Honzy a vložit sem svůj postup.
Téma přesouvám do sekce SŠ.

Ukážu postup jakým to řeším.
Celkem: 125
d+h=10
e+h=15
f+h=10
h=5
a=?
b=?
c=?
d=5
e=10
f=5
g=?
h=5
Dále nevim, jak postupovat, abych zjistil ostatní hodnoty.
↑ adamkrehky:
Děkuji.
Zadání rozumím tak, že žádný student není takový, že studuje jen jednu řeč. každý studuje alespoň 2 nebo žádnou řeč. Potom b, c, g jsou 0. A můžeš dopočíst
.

↑ jelena:
To mě taky napadlo. Ale zdá se mi to "moc jednoduché". Řekl bych, že to bude muset jít nějak dopočítat.
↑ adamkrehky:
Rozumím spojce "a" jako "a zároveň". Dopočítat z a+b+c+d+e+f+g+h=125
a+0+0+d+e+f+0+5=125
Zbytek písmen, jak máš, nejsem si jistá s označením jednotlivých množin - pro upřesnění:
b - jen angličtina?
c - jen francouzština?
g - jen němčina?

↑ jelena:
Tak, jak jsem napsal zadaní, tak jsem to dostal zadané.
Ano, b,c,g jsou "jen".
b - jen angličtina
c - jen francouzština
g - jen němčina
Tohle od tebe nechápu: "a+0+0+d+e+f+0+5=125"?
↑ adamkrehky:
Dosadila jsem 0 za množiny, u kterých jsem věděla, že nulové, ale nenapsal jsi, kde je který jazyk, tak ještě doplním.
d+h=10, odsud d=5
e+h=15, e=10
f+h=10, f=5
"a+0+0+d+e+f+0+5=125"? dosadím "
"? odsdu se vypočte a - počet studentů nestudujících žádnou řeč.
Já tuto úlohu jinak nepřečtu, pokud někdo z kolegů vidí zadání jinak, děkuji za radu.

↑ jelena:
Určitě mě to taky takhle napadlo. Ale za prvné mě to přijde moc lehké a za druhé se mi zdá moc 100 studentů, aby nestudovali nic. I když opravdu mě také nic jiného nenapadá.
↑ adamkrehky:
věřím, že pokud by někdo z kolegů přečetl a pochopil zadání jinak, tak by se přidal k debatě.
Pokud se nezdá, tak je nejlepší konzultovat s autorem zadání.
se mi zdá moc 100 studentů, aby nestudovali nic.
Byla to večerní škola vaření a zbytek studentů již některou řeč uměl, proto nevyužil výhodné nabídky kombinace "vaření+cizí řeč".