Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den prosím o pomoc nevychází mi tento příklad
Jaká je hodnota gravitační potenciální energie tělesa o hmotnosti 10 kg ve výšce 50 m, předpokládáme-li homogenní gravitační pole o intenzitě 9,80 N*kg-1? mě to vyšlo 490 J ale podle učebnice to mělo vyjít 4900 J
děkují za připadnou pomoc
↑ thriller:
no jo vlastně ono to jde spočitat podle tohodle vzorečku
dostal jsem se k dalšímu příkladu, který mi nejde spočítat pomůžeš mi ho spočítat? díky
Kolik sekund musí těleso, které je původně v klidu, padat volným pádem, aby urazilo stejnou dráhu jako při rovnoměrném pohybu rychlosti v0=10m*s-1? Použijte pro gravitační zrychlení hodnotu 10 m*s-2 a odpor vzduchu zanedbejte. jak ho mám spočítat když neznám dráhu, kdybych jí znal tak to můžu spočítat
:):) Kdybys znal dráhu s, kterou obě tělesa urazí, tak by byl příklad opravdu jednoduchý.
Takhle víš, že těleso padá se zrychlením g, padá nějakou dobu t a zatuto dobu urazí dráhu s, která je stejná, jako kdyby po stejnou dobu t letělo konstantní rychlostí v0. Co nám tyto údaje říkají? Tak předně, víme, že těleso pohybující se neměnnou rychlostí v0 urazí za čas t dráhu
. Také víme, že těleso, které zrychluje z klidu se zrychlením g, urazí za čas t dráhu
. A tyto dráhy se ze zadání rovnají.
Pomohlo ti to?
Tak jelikož Zdeněk naprosto nepedagogicky (no offense) prozradil řešení, tak aspoň napiš, jaké výsledky ti vyšly, ať víme, jestli jsi vypočítal všechna řešení úlohy.
↑ thriller:
pokud bych to počítal podle toho prvního vzorečku tak to nemůžu spočítat, protože znám jenom vo a v tomto případě potřebuju vědět s abych spočítal t
a podle toho druheho jsem to chtěl spočítat ale neznám pravě tu dráhu
Úloha zní (převedeno do jednoduššího jazyka). Koule padá po dobu t se zrychlením g a urazí dráhu s1=1/2gt^2. Druhá koule letí po dobu t rychlostí v0 a urazí dráhu s2=v0t. Jaké je t, když se uražené dráhy obou koulí rovnají (neboli s1=s2)? OK?
↑ thriller:
ano už jsem to pochopil ale vyšlo mi ot 1,25...s ale mělo mi to vyjít 2 s jak je to možný? co jsem udělal špatně spojil jsem ty dvě rovnice dohromady a pak jsem z toho vyjádřil t a nevšlo to
↑ george18:
a vztah pro
máš jaký?
↑ george18:
Takže je to jasné, ty máš problémy s matikou. Bez té se ale fyzika dělá špatně.

atd.
↑ zdenek1:
no už jsem ji neměl rok a fyziku dva roky no a teď se učím na příjmačky na Univerzitu Karlovu na zubaře:)
potřebuju fyziku, chemii a biologii