Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 06. 2012 14:56

tomotom
Zelenáč
Reputace:   

Vyjádření neznámé z polynomické rovnice 5 stupně

Zdravím, prosím o pomoc s řešením tohoto problému.

Potřeboval bych vyjádřit neznámou (resp. "x") z polynomické rovnice 5. stupně a to k získání univerzálního vzorce pro "x". Jedná se o rovnici s tímto zápisem:

y=(A*x^5)+(B*x^4)+(C*x^3)+(D*x^2)+(E*x)+F

kde "x", "y" jsou reálná čísla a A,B,C,D,E,F jsou konstanty.

Progoogloval jsem snad půl dne a vždy jsem našel jen postup pro výpočet kořenů "x". Pak jsem zkoušel danou rovnici zlogaritmovat, zderivovat... ale k výsledku jsem se nedostal.

Děkuju předem za jakoukoliv radu.

#2 11. 06. 2012 15:13 — Editoval OiBobik (11. 06. 2012 15:22)

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Škola: MFF UK Mat. struktury
Pozice: student
Reputace:   82 

Re: Vyjádření neznámé z polynomické rovnice 5 stupně

↑ tomotom:

Ahoj,

důvod, proč ti to nacházelo výpočty kořenů, je, že (je to slavný problém, a taky) oboje spolu souvisí.

1) Polynom pátého stupně není obecně prostá funkce, takže rozhodně nelze (obecně) z rovnice $y=f(x)$, kde $f$ je polynom 5. stupně, získat nějaký ekvivalentní předpis tvaru $x=g(y),$ kde $g$ je funkce.

2) Co víc, kdyby to šlo, pak bychom obdrželi (dosazením "0" za y do takového předpisu) přímo vzorec pro výpočet kořene onoho polynomu - to je slavný problém, o kterém (myslím, že to byl) Évariste Galois ukázal, že nemá řešení. Takže nemůžeme ani doufat v nalezení sady několika rovnic $x=g_1(y) \vee x=g_2(y) \vee \dots \vee x=g_k(y)  $, kde by $g_1, g_2 \dots g_k$ byly nějaké funkce.

Tyto věci se musí řešit asi dost případ od případu.

"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]

#3 11. 06. 2012 16:04

tomotom
Zelenáč
Reputace:   

Re: Vyjádření neznámé z polynomické rovnice 5 stupně

↑ OiBobik:

Ahoj,
jako laika a antimatematika mě to vůbec nenapadlo. Ale tvá odpověď se mi zdá být velice logická. Jsem zas o něco chytřejší:)

Díky moc!

Zápatí