Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den potřeboval bych pomoct s tímto příkladem
Jakou přibližnou hmotnost má 3.10ˇ24 molekul kyseliny sírové (použijte přibližných hodnot Avogardovy konstanty 6.10ˇ23molˇ-1 a relativních atomových hmotnosti síry 32 a kyslíku 16)?
nějak mi to nevychází... já mám výsledek 19,6 a má to vyjít 490 g
poradí mi někdo co dělám špatně???
↑ o.neill:
n=N/N_A můžeš mi popsat tenhle vzorec, a taky n nepotřebuju vypočítat to už je v zadání 3.10ˇ24
já jsem použil tehle m=(M.Na)/n
Málým n se obyčejně značí látkové množství v molech, nikoliv počet částic. Počet částic se obvykle značí velkým N. V podstatě se jedná o stejnou veličinu, ovšem jinou jednotku a převodní vztah je takový, že jeden mol je 6,023∙10²³ částic. No a to číslo 6,023∙10²³ je Avogadrova konstanta, která se značí
. Z toho tedy vyplývá onen vztah pro látkové množství jako 
Vzorec, který jsi napsal ty, je, ať už je značení jakékoliv, špatně. Molární hmotnost M udává hmotnost jednoho molu látky. Mol kyseliny sírové váží například 98 g, její molární hmotnost je tedy 98 g/mol. Chceme-li spočítat tedy hmotnost n molů, musíme to látkové množství vynásobit molární hmotností, tedy m=M∙n.
↑ o.neill:
tak že to n vychází 1,633.10ˇ-22?
a pak podle čeho si mám vyjádřit molární hmotnost když nemám hmotnost teto sloučeniny?
↑ fyzik03:
Zdravím, to asi nebude dobrý výsledek
tak že to n vychází 1,633.10ˇ-22?
Dle vzorce od kolegy
dosazujeme:
a pak podle čeho si mám vyjádřit molární hmotnost když nemám hmotnost teto sloučeniny?
Pro molární hmotnost potřebuješ jen vzorec sloučeniny a jednotlivé relativní atomové hmotnosti prvků (z tabulky).
a
je tedy něco úplně jiného!
je počet částic a
je molekulová relativní hmotnost.
je poměr hmotnosti molekuly s dvanáctinou hmotnosti atomu uhlíku ¹²C, číselně odpovídá molární hmotnosti
v gramech na mol.
Stránky: 1