Dobrý den, potřeboval bych poradit s pár příklady do lineární algebry.
První příklad u kterého si nejsem jist je tento:
Rozhodněte, zda vektory
jsou lineárně závislé nebo nezávislé, je-li:

---------------------------------------------------------------------------------------
Řešil jsem to podle jedněch skript takto:

Pak jsem to převedl na matici:
1 3 -2 | 0
2 2 0 | 0
-1 0 1 | 0
Nakonec jsem se gausovkou dostal na něco takého to :
2 6 -4 | 0
0 12 -12 | 0
0 0 -8 | 0
Nevím, zda to mám dobře . A když dostanu takovýto výsledek tak co to znamená? Znamená to že jsou lineárně závislé?
Díky za odpověď.
↑ gorilino:
Ahoj, ano je to jedno dobre riesenie.
Len tam chyba ze z poslednej matice mas ako dosledok, ze
jedine mozne riesenie?
poznamka: je to mozne aj trochu inac riesit
↑ vanok:
Takže je to lineárně nezávislé? a jak by vypadala ta trojuhelnikova matice kdyby ty polynomy byly linearne zavisle? byly by v cele matici nuly? A mohl bys zde prosím uvést to jiné řešení? někde jsem viděl že to někdo rovnou dal do matice bez toho roznásobování a tak.
↑ gorilino:
no jej hodnost by nebola 3.( cize by mala aspon jeden nulovy riadok)
A vies to formalne ukazat, ze ta rovnica ma jedine riesenie?
↑ vanok:
Podle hodnosti matice a hodnosti rozsirene matice .... tady hodnost matice je 3 a rovna se hodnosti rozsirene matice .... takže má 1 řešení .... a to že se to rovná nule určím z té pravé strany rovnice ne? 
a tak dále u x2 a x1
No a nedá se to nějak zjednodušit ... že bych to rovnou převedl na matici?
to je dobry postup ... az ze si pisal v probleme
a nie 
Zjednodusit... ale za cenu vela prace >>> to by bola diagonalizacia tej poslednej matice.... ( no skoro nikto to tak nerobi)
↑ vanok:
Jj. Omlouvám se . Moc díky
Vím, že tohle už jsme probírali, ale nějak si s tím furt nevím rady:
Rozhodněte zda polynomy
nad R - tj. polynomy nejvýše 2. stupně nad reálnými čísly tvoří vektorový prostor (důkaz tvrzení stačí heslovitě) a pokud ano, nalezněte alespoň jednu bázi (Napište ji a ukažte, že je to báze.)
jak dokážu že ty polynomy tvoří vektorový prostor? Probíral jsem se snad tunami skript a nemohu se dobrat řešení.
Nemohl bys mi to prosímtě zdůvodnit a napsat důkaz, kterým bych to mohl zdůvodnit?