Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Můžete mi prosím někdo říct proč v tomto příkladu http://www.studopory.vsb.cz/studijnimat … index.html už tam pak nepočítá když to rozšířuje každé n o jedna tak proč dál nepočítá s (x-4) na N? To se snad rozšířuje taky ale to by pak vyšlo jinak ne? Nevyšla by 1/3 ale 7? předem děkuju
↑ jardofpr:
No je to v tom videu ten příklad. A pak když zjistí střed tak se počítá poloměr. A to počítám tím způsobem že rozšíří každé N o 1 a vydělí to pak(podílové kritérium?) ale už v tom počítání poloměru nemá tu část 
A tak to vyjde logicky jinak než mě když jsem to tam nechal a mě zajímá proč s tim už nepočítá
↑ jardofpr:
takže to je jakoby v zadání? že An je jen ta část? A když by to nebylo zadaný s tim An takhle ale prostě jen příklad tak se to počítá pak i s tim (x-4) normálně?
↑ Turin9:
nie, to nie je v zadaní toho príkladu
kritérium ktoré sa tu využíva hovorí, že
ak pre mocninný rad
existuje vlastná limita
tak potom polomer konvergencie
sa rovná jej hodnote
čo je označené
vo všeobecnom zápise mocninného radu
?
všetko čo je mimo mocninnej časti 
v tvojom príklade je mocnina
, čo je mimo nej je
a Z TOHO sa počíta tá limita
↑ jardofpr:
Jo chápu ale na konci nepočítá se poloměr jako (x-x0) v tomto případě (x-4)* (to co vyšlo z limity)(1/3)<1 ? tam s tim pak vůbec neoperujou a přitom co koukám do sešitu ze školy tak se to tak dělá. Tak nevim jestli tam není nějaká vyjímka nebo jestli nechápu něco špatně...
↑ jardofpr:
No ale nechápu proč není poloměr 7. že bych počítal 1/3*(x-4)<1 takhle nějak to mam v sešitě(s jinym příkladem) že tam před to dám to s tim x ještě...
↑ Turin9:
neviem čo chceš počítať týmto
a ako som povedal do zošita ti nevidím
mocninná časť členov mocninného radu nemá čo robiť pri výpočte samotného polomeru
polomer nie je
preto lebo vyšiel
podľa limitného podielového kritéria použitého vyššie
konkrétny rad nemôže mať viac polomerov konvergencie
↑ jardofpr:
Ok a proč mam v sešitě řadu (x-2)naN/(3naN*(n+1)) a na konci pak je úprava (x-2)/3<1 takže poloměr je 3..já nechápu proč v tomhle příkladě se nedělá to nakonci "výsledek<1" jako to dělám v sešitě...(moc se omlouvám že takhle s tim otravuju..a děkuju moc za pomoc)