Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer potřebuju porádit s příkladem vůbec netuším jak to mám vyřešít budu vděčný za každou nápovědu
Jaký teplotní rozdíl odpovídá relativnímu prodloužení hliníkového drátu (alphaAl= 1,2.10ˇ-5Kˇ-1) o 0,1%?

↑ fyzik03:

když to dáš dohromady, tak
a zbytek snad už zvládneš
je to relativní prodloužení ze zadání úlohy. Relativní prodloužení říká o kolik se těleso protáhlo ve vztahu k jeho původní délce. Když se metrová tyč natáhne o 10 cm, je prodloužení 10 %. Když se ale o stejný kus natáhne 10m tyč, jde už jen o 1% prodloužení. Chápeš?
Poslední marnesův vzorec pak říká, že aby se drát nějak prodloužil, musí se teplota zvednout o
. OK?
↑ thriller:
jo tohle jsem pochopil akorat nevím jak mám spočítat tu teplotu když není v zadání
můžeš mi poradit nějakou stranku kde by tohle bylo
↑ thriller:
já tam asi dělam nějakou malou chybu nebo ve výsledkach je to špatně protože mi to vychází 4166K a ve výsledkach 42K
Já asi vím, kde..
V zadání je relativní prodloužení v procentech, ale epsilon není v procentech. Zkusím ti to ukázat na příkladě:
Když se tyč o délce 10 m prodlouží o 1 metr, bude relativní prodloužení
, což je prodloužení o deset procent. Rozumíš?
↑ thriller:
dobře ale jak mám zjistit tady tu délku, když tu mám jenom, že se prodlouží o 0,1%???
Jestliž máš zadané
a
a máš vypočítat
pomocí rovnice
, tak už nic jiného (ani tu délku) znát nepotřebuješ.
Nápověda: Jestliže víš, co je to procento, pak taky víš, že 0,1 % = 0,001.