Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 06. 2012 11:21

damegu
Reputace:   

transformace fce

Mám funkce f(x,y,z) a g(x,y,z) a tento výraz:
$V=\frac{\partial f}{\partial x}\frac{\partial g}{\partial y}-\frac{\partial g}{\partial x }\frac{\partial f }{\partial y}+\frac{\partial f}{\partial z}\frac{\partial g}{\partial z}$
mám tranformovat do souřadnic:
$x= r\cos \varphi  $
$y= r\sin\varphi  $
$h=2z+1$

Prošel jsem hodně příkladů na toto téma, ale opravdu se v tom nevyznám, tak Vás chci poprosit, zda-li by mi s tím někdo nepomohl. Díky

#2 16. 06. 2012 20:03

thriller
Moderátor
Místo: Libush
Reputace:   24 

Re: transformace fce

Zkusím poradit, ale chvilku potrvá, než to napíšu..

100*0>0 aneb stokrát nic umořilo osla

#3 16. 06. 2012 20:15

thriller
Moderátor
Místo: Libush
Reputace:   24 

Jednotlivé parciální derivace funkcí $f$ a $g$ je potřeba přepsat na parciální derivace podle nových souřadnic $r$, $\varphi$ a $h$.

Tak například $\frac{\partial f}{\partial x}=\frac{\partial f}{\partial r}\frac{\partial r}{\partial x} + \frac{\partial f}{\partial \varphi}\frac{\partial \varphi}{\partial x} + \frac{\partial f}{\partial h}\frac{\partial h}{\partial x}$, $\frac{\partial g}{\partial y}=\frac{\partial g}{\partial r}\frac{\partial r}{\partial y} + \frac{\partial g}{\partial \varphi}\frac{\partial \varphi}{\partial y} + \frac{\partial g}{\partial h}\frac{\partial h}{\partial y}$ a podobně pro další parciální derivace.

Nejsnáze se bude převádět parciální derivace podle z, protože jednotlivé dílčí derivace $\frac{\partial r}{\partial z}$ a $\frac{\partial \varphi}{\partial z}$ jsou rovny nule a $\frac{\partial h}{\partial x}$ se dá snadno vyjádřit z třetí transformační rovnice.

Hůře se pak budou počítat parciální derivace $\frac{\partial r}{\partial x}$, $\frac{\partial r}{\partial y}$, $\frac{\partial \varphi}{\partial x}$ a $\frac{\partial \varphi}{\partial y}$, protože k jejich vyjádření musíš zderivovat rovnice $x= r\cos \varphi$ a $y= r\sin\varphi$ postupně podle x a pak podle y a ze soustav rovnic vyjádřit čemu se ty hledané parciání derivace rovnají.

Počítat to teď nebudu, protože bych si to musel psát na papír a papíry jsou u mě vzácné:).
Pomůže ti to aspoň takhle? Kdyžtak se ještě ptej.

100*0>0 aneb stokrát nic umořilo osla

#4 17. 06. 2012 11:16

damegu
Reputace:   

Díky :)
Když mi radil kamarád, tak psal, abych zderivoval
$\frac{\partial F}{\partial r} $
$\frac{\partial F}{\partial \varphi } $
$\frac{\partial F}{\partial h } $
tak sem z toho zmatenej..

Zápatí