Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
prosím o pomoc. Trápím se s dif. rovnicema a narazil jsem na problém.
Zadání je:
Kořeny jsou 0, -1
Dostanu:
Partikulární rovnice:
Jak zjistím K?
Alfa = 0, Beta = 1
K = alfa + beta i -> K = 0
Proč je K = 0, když jedním kořenem je právě 0 a alfa = 0 ???
Já myslel, že když se alfa nebo beta shoduje s kořenem, bude K = 1, ale profesorka mi vysvětlovala něco o tom, že musí být "K = alfa + beta i" násobkem kořenů.
Můžete mi to někdo vysvětlit prosím? Díky moc
Když se alfa+i*beta shoduje s kořenem, bude K = 1 nebo 2, podle nasobnosti. Jinak je K=0. Prectete si prislusnou vetu, kde to je zformulovano poradne. A prvni plus ma byt krat.
↑ kaja.marik:
Chybu v partikularni rovnici vidim, to jsem se upsal.
Mě překvapilo, že ikdyž se mi shoduje kořen s alfou, je K rovno 0 :-(
Já měl ve výpočtu původně K=1, matikářka mi to opravila na K=0. Asi jsem blbej, ale nechápu to, sorry
Proč si myslíte, že stačí, aby se kořen shodoval s alfou?
vratu napsal(a):
↑ kaja.marik:
Já měl ve výpočtu původně K=1,...
A ten výpočet pravděpodobně ukázal, že v tomto tvaru se řešení najít nedá, že jo. Zkuste sem ten výpočet podrobně napsat, pokud myslíte, že jste partikulární řešení v tomto tvaru našel.
↑ kaja.marik:
přesně jak píšete, nebyl jsem schopen dopočítat se výsledku ;-)
Teď jsem to jestě jednou prošel a už asi vím kde dělám chybu.
kořeny: 0, -1
alfa = 0, beta = 1
K = alfa + beta*i -> 0+1i=1i ?? Proto bude K = 0, protože ani jeden kořen není 1i?
Na doučování mi bylo řečeno, že když se alfa nebo bera rovná kořenum, bude K rovno 1, 2 a když ne, tak 0. Ale u tohoto příkladu mi matikářka řekla, že K=0, což odporuje tomu, co mi řekli na doučku a podle čeho já počítal. Pořád ale uplně něchápu, proč je K=0
vratu napsal(a):
↑ kaja.marik:
Na doučování mi bylo řečeno, že když se alfa nebo bera rovná kořenum, bude K rovno 1, 2 a když ne, tak 0.
Ja planuju reklamovat boty. Jestli se da reklamovat doucovani nevim :)
Pořád ale uplně něchápu, proč je K=0
Protoze veta vypada tak jak vypada ( http://user.mendelu.cz/marik/inzmat/in-mat-screen.pdf )
↑ kaja.marik:
Děkuju za snahu a čas!!
Matematik ze mě nikdy nebude :-/
↑ vratu:
Už pochopeno, pomohlo mi video na
http://ekofun.primat.cz/kategorie.aspx?subCatId=40
Na doučku mě zblbla a teď jsem nechápal, z čeho mám vycházet.
Ještě jednou díky!
↑ vratu:
Dobrý večer,
možná jste jenom doučko nesprávně pochopil.
Je třeba také při volbě r nebo jak máte vy K přihlédnout k diskriminantu kvadratické charakteristické rovnice...
Stránky: 1