Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 06. 2012 17:43

rikimara
Zelenáč
Reputace:   

Rezoluční metoda ve výrokové logice

Zdravím,
mám dotaz ohledně rezoluční metody ve výrokové logice. Zkoušel jsem si počítat tento příklad:

https://lh6.googleusercontent.com/-DmD00jqZuxA/T936LApphNI/AAAAAAAAADU/NZkoUgsImfA/s823/zad.png

Jde mi o to, že ač ve výsledcích je napsáno, že není důsledkem, tak mě vyšlo, že ano a chci se zeptat, kde dělám chybu. Další věc je, že jsem zkusil trošku jiný postup a už to vyšlo správně. Myslel jsem, že můžu volit libovolné proměnné a sestavovat rezolventy z libovolných klauzulí, teda tak to píše ve svých skriptech paní Demlová a výsledek by měl být stejný. Zkusím popsat postup příkladů:

První tabulka:
  1. Udělám rezolventy podle R, obě jsou tautologie, takže žádný sloupec nepřipíšu.
  2. Poté udělám rezolventy podle Q
  3. Zvolím proměnnou S a podle ní udělám rezolventy. Jedna je tautologie a druhá je negace P
  4. Poslední zbývá P a pokud udělám rezolventu, zůstane prázdná klauzule, tudíž je množina nesplnitelná, takže jde o důsledek.

Druhá tabulka.
  První dva kroky stejné.
  3. Zvolím proměnnou P a podle ní udělám rezolventy. Jedna je tautologie, druhá negace S
  4. Poslední zbývá S, zde nelze udělat rezolventu, takže jen zapíši a množina je splnitelná, takže nejde o důsledek

https://lh6.googleusercontent.com/-cRLRr0mRZOg/T935N_TdJrI/AAAAAAAAADM/3cpNjDLoqp8/s837/rez_metoda.png

Mohl by mi někdo poradit, kde dělám chybu? Jsou nějaká pravidla, jak volit pořadí proměnných a tvorbu jejich rezolvent?

Myslel jsem, že rezolučku zvládám dobře, ale tohle mě zaskočilo a navíc jsem narazil ještě na jeden příklad.

Děkuji mockrát za pomoc.

Zápatí