Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám dotaz ohledně rezoluční metody ve výrokové logice. Zkoušel jsem si počítat tento příklad:
Jde mi o to, že ač ve výsledcích je napsáno, že není důsledkem, tak mě vyšlo, že ano a chci se zeptat, kde dělám chybu. Další věc je, že jsem zkusil trošku jiný postup a už to vyšlo správně. Myslel jsem, že můžu volit libovolné proměnné a sestavovat rezolventy z libovolných klauzulí, teda tak to píše ve svých skriptech paní Demlová a výsledek by měl být stejný. Zkusím popsat postup příkladů:
První tabulka:
1. Udělám rezolventy podle R, obě jsou tautologie, takže žádný sloupec nepřipíšu.
2. Poté udělám rezolventy podle Q
3. Zvolím proměnnou S a podle ní udělám rezolventy. Jedna je tautologie a druhá je negace P
4. Poslední zbývá P a pokud udělám rezolventu, zůstane prázdná klauzule, tudíž je množina nesplnitelná, takže jde o důsledek.
Druhá tabulka.
První dva kroky stejné.
3. Zvolím proměnnou P a podle ní udělám rezolventy. Jedna je tautologie, druhá negace S
4. Poslední zbývá S, zde nelze udělat rezolventu, takže jen zapíši a množina je splnitelná, takže nejde o důsledek
Mohl by mi někdo poradit, kde dělám chybu? Jsou nějaká pravidla, jak volit pořadí proměnných a tvorbu jejich rezolvent?
Myslel jsem, že rezolučku zvládám dobře, ale tohle mě zaskočilo a navíc jsem narazil ještě na jeden příklad.
Děkuji mockrát za pomoc.