Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ještě mám problém s tímto typem příkladů. Nevím vůbec jak začít. Prosím poraďte alespoň jak začít, pak už bych to měl dát sám. :)
2^(x-1)-2^(x-2)=5^(x-3)+2^(x-3)
Vím typy exponenciálních rovnic, kde mám pouze jeden základ a udělám substituci, ale takto bohužel už vůbec nevím, jak začít. Najde se nějaký dobrák co by poradil s tímto? :)
Ahoj.
převedeš k sobě
zlogaritmuješ základem 2 (nebo 5)
odečteš (x-3), vytkneš
v druhé závorce máš konstanty, které se nerovnají (aby jejich součet mohl být nula) a z první máš kořen 3
Kořen je vidět hned z první úpravy (pokud dvě čísla umocním stejnou mocninou a rovnají se, pak ta mocnina musí být nula), popřípadě i z druhé.
A toto je jediný způsob řešení těchto rovnic? Protože zlogaritmování jsme ve škole nebrali, a tudíž netuším jak jste to udělal. :)
↑ Domingster:
Můžeš mi tykat. :)
Tak potom jen si uvědomit, že pokud dvě čísla umocním stejnou mocninou a rovnají se, pak ta mocnina musí být nula-jak jsem psal výše. Máš více podobných příkladů?
PS: Pokud chceš vykat, tak si řekni.
Rozhodně upřednostňuji tykání. :) Ano mám více takových příkladů.
1) 3^x+3^(x+1)=7×4^x-4^(x+1)
Vůbec nevím, jak bys mi tedy doporučoval začít? :) Nebo zkrátka jak na takovýto příklad?
Tohle bych možná zvládl já nevím jak dostat ze základního tvaru tento:
Ano to už mi je bližší, jen nevím podle čeho jste zvolil pod 5 zrovna 125. To mi na tom není jasné. :)
Super! Už to konečně chápu, díky za vysvětlení vám všem, a omlouvám se za mou nechápavost, ale učitelka nám toho zadala tolik, že jsem v tom měl bordel. Ještě jednou díky! :)
Jen ještě menší dotaz teď když na to tak koukám. Jak se dostanu ocud:
Sem:
? :)
↑ Domingster:
Mám stejný problém jako domingster a bohužel nechápu poslední vysvětlivku od mikyho. Může mi ještě někdo vysvětlit, jak dostat
z:
2^x/8=5^x/125
toto:
(2/5)^x=(2/5)^3
Díky za brzkou odpověď.
↑ Monkeyxxl:
Ahoj, jednoduše nejprve vynásobíš obě strany rovnice 8 (a vykrátíš) a pak ji vynásobíš
(a znovu vykrátíš)
no a