Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den. Není mi úplně jasné, jak mám chápat binární relaci
, domníval bych se že je to prostě množina všech možných kombinací dvojic vytvořených z prvků množiny A. Pak mě tedy zaráží definice relace upořádání, pro kterou platí antisymetrie:
pro každé
. Jak mám tento zápis chápat? Nějak z toho nevidím, proč by se x mělo rovnat y. Děkuji za radu.
R je podmnozina kartezskeho soucinu AxA! Tj. nemusi to byt nutne mnozina vsech moznych kombinaci .... (tj. to co pisete)
↑ kaja.marik:
ok, pořád ale nevím co si předsavit pod tou antisymetrií, nebo spíš jak jí vyčíst z toho zápisu
↑ Honza90:
Znamená to že dva různé prvky z té množiny
nemohou být navzájem v relaci. Ta podmínka antisymetrie říká:
Pokud jsou dva prvky
z
navzájem v relaci, tak to nejsou různé prvky, ale rovnají se.
A co rozmyslet si na to prikladu antisymetricke relace
?
Ta antisymetrie znamená, že když máme například relaci na množině přirozených čísel, tak ta může obsahovat například tyto dvojice (1,1) (3,4) (5,1) , tato relace je antisymetrická. Zatímco relace obsahující tyto dvě dvojice (5,1) (1,5) , není antisymetrická. Jinými slovy, pokud máme dva různé prvky, třeba 4 a 2, tak nesmí být v relaci obsaženy těmito dvěma způsobi (4,2) (2,4), vždycky tam může být maximálně jedna z těchto možností, aby byla relace antisymetrická.
↑ pepa999:
díky, ted je to jasný. Ještě bych se ale chtěl zeptat, jestli v relaci může být daná dvojice max jen jednou, např. je stále relace (3,4) (3,4)? Protože jestli ano, tak jak poznám jestli např. relace (1,1) (1,1) je či není antisymetrická?
Stránky: 1