Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 06. 2012 23:50

Bati
Reputace:   192 

Vztah stereografické projekce a kruhové inverze

Ahoj,

prosím o pomoc s důkazem následujícího tvrzení:

Nechť máme jednotkovou sféru S se středem v počátku, určující stereografickou projekci P, a rovinu r, určující reflexi T v prostoru.
Pak existuje kruhová inverze Z v rovině z = 0, taková, že pro libovolné dva body A, B z S takové, že A = T(B), platí, že P(A) = Z(P(B)).

Jinak řečeno, rovina r jednoznačně určuje kruhovou inverzi v z = 0, která na sebe zobrazí obrazy bodů A a B při stereografické projekci, pokud A se zobrazuje na B v reflexi podle r.

Hledal jsem dlouho, ale našel jsem vždy jen jednoduché vysvětlení toho, že obrazy bodu v stereografické projekci nejdříve ze severního pólu a pak z jižního jsou navzájem v kruhové inverzi. Nejsem si jistý, jestli se tento fakt využije a jak.

Také bych měl pracovat pouze s definicemi ster. projekce a kruhové inverze, žádná další tvrzení nemám k dispozici.

Moc děkuji za každou radu.

#2 21. 06. 2012 00:29

vanok
Reputace:   742 

Re: Vztah stereografické projekce a kruhové inverze

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#3 21. 06. 2012 08:19

Bati
Reputace:   192 

Re: Vztah stereografické projekce a kruhové inverze

↑ vanok:
Díky,
to jsem všechno už přečetl, než jsem sem psal, ale nikde v tom nevidím tu mojí obecnou rovinu, podle které dělám reflexi. Pokud bych ji měl zadanou např. normálovým vektorem (jistě prochází středem koule), měl bych z toho spočíst přímo střed a poloměr kružnice té kruhové inverze.

Zápatí