Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobré odpoledne.
Prosím o zkontrolování, upřesnění následujícího příkladu. Moje řešení mi přijde značně neúplné a vím, že přesně kvůli tomuhle příkladu jsem minulou zkoušku neudělal.
[/url]
Děkuju,
Petr

Opravdu nevíte?
Mám ještě jeden doplňující dotaz, nechci kvůli němu zakládat nové téma. Jak se naleznout komutující matice? Prosím o ukázání třeba na naší matici A.
Uvědom si, že to, co jsi napsal je vzájemně ve sporu :
Nejdříve jsi zjistil, že zobrazení je prosté a následně jsi Gaussovou eliminací došel k tomu, že hodnost matice je 2, tudíž dimenze nulového prostoru této matice je 1, tj. existuje celý podprostor, jehož libovolný vektor se zobrazí na 0, tudíž zobrazení nemůže být prosté.

Abych pravdu řekl, tak pouze z tohoto tématu : http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=39421
Shrnutí :
"... detA vyšel 0.... znamené to, že matice zobrazení není prostá a zobrazení je izomorfismus právě tehdy, když je prosté?"
snad jsem se tu nenaučil nějakou nepravdu... ještě to by mi sházelo
To téma je trochu zmatené, ale vanok to tam správně naznacil.
Prostě když vyjde determinant matice 0, tak to znamená, že matice je singulární, tj. nulový podprostor má dimenzi větší než nula a tudíž zobrazení s takovou maticí logicky nemůže být prosté.

Můžu tedy poprosit o postup? Po dni počítání mi to už moc nemyslí.
↑ harryharry:
mas skoro pravdu, chyba ti tam len "homorfismus" je izomorfizmus.
( to neplati pre hociake aplikacie)
↑ Bati:
Dobre vysvetlenie...
mozno by bolo zaujimave pre kolegov napisat comu je ekuivalentne toto
determinant matice je 0
No je tam už v podstatě napsaný, stačí přepsat "je prosté" na "není prosté". Tu eliminaci bych tam taky nechal. Jen je třeba najít bázi jádra zobrazení, což je totéž jako najít bázi nulového prostoru nějaké jeho matice. Je jasné jak se toto dělá?

Bohužel není.
Jde v podstatě o to najít libovolný nenulový vektor, který se zobrazením zobrazí na nulový vektor. Takže když matici eliminujeme, víme, že její zbývající řádky jsou lineárně nezávislé a tedy musíme najít #(dimenze prostoru - počet zbylých řádků) vektorů takových, že jejich skalární součin se všemi zbylými řádky je 0.
Pokud by se to stále nedařilo, najdeš to určitě někde na webu a téma přenechám jiným - jde o základní a mechanický postup.
poznamka:
to je jednoduche, to hladanie jadra.
Treba jednoducho vyriesit A(X)=0 (0= nulovy vektor)

Takže
a(1,2,-1) + b(0,-5,3) = (0,0,0) ?
A komutující matice?
pouzi skor zapis co mas na zaciatku cvicenia
co ti da
system (3;3)
a+2b-c=0
....
A jeho riesenie ty urci to hladane jadro.