Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Ahoj,
opět jsem se dostala k příkladu, který mi není úplně jasný.. pokusím se napsat k čemu jsem došla a budu velice ráda, pokud mi někdo poradí, jak dál popřípadně opraví mé chyby..
Spočtěte integrál
přes plochu
.
s vnější orientací

tak tady si nejsem jistá, jak s tím arccos

vypadá to nanejvýš podezřele a určitě to jde udělat nějak elegantně, ale bohužel to v tom nevidím. Mohl by se na to prosím někdo kouknout a poradit mi?
↑ drabi:
Ahoj.
Tvůj postup je podezřelý plným právem :-) .
Vždy je užitečné si tu plochu představit. Zde to bude uzavřená plocha invariantní vůči rotaci okolo osy
a symetrická podle roviny
.
Je-li osa
kladně orientována směrem "vzhůru", jak je ovbyklé, pak k určení znaménka (viz úloha řešená včera) se na plochu
musíme
"dívat shora". Z tohoto pohledu (viz symetrie plochy podle roviny
) se plocha skládá ze dvou částí
popsané rovnicí
,
popsané rovnicí
,
kde v obou případech bod
probíhá uzavřený jednotkový kruh
se středem v počátku, při tom na plochu
se dívíme "zvenčí" ,
zatímco na plochu
bychom se dívali "zevnitř", pokud by se nenacházela v zákrytu za plochou
. Plošný integrál

je možno rozložit na součet integrálů
,
,
takže celkem
.
Doufám, že jsem to zase někde nezkazil ...
↑ Rumburak:
musím říct, že tomu co píšeš, moc nerozumím, omlouvám se za natvrdlost..
1) není mi jasný ten jednotkový kruh.. vždyť 
2) ohledně těch
a
, myslela jsem, že to se právě určuje podle té orientace?
mohl bys mi to prosím vysvětlit nějak "polopatě"? díky
↑ drabi:
Zkusím to.
I. K té ploše
. Máme tam podmínku
, to znamená
a
,
hodnotu
dostaneme pro
a rovnice
popisuje jednotkovou kružnici se středem v počátku. Podobně pro
obecné
z výše uvedeného intervalu je
a rovnice
je rovnicí kružnice se středem v počátku a poloměrem
.
Všechny takové kružnice pro všechna uvažované hodnoty proměnné
vyplní jednotkový kruh se středem v počátku, z něhož je tento střed ovšem vyňat,
odpovídal by totiž hodnotám
, které zadání úlohy nepovažuje za přípustné. Avšak toto vyloučení odpovídajících dvou bodů plochy není podstatné,
protože dvoubodová množina má plošnou míru 0 a výpočet integrálu nijak neovlivní. Místo s plochou
můžeme stejnými metodami a se stejným výsledkem
pracovat s plochou
a pak výše dostaneme celý jednotkový kruh i se středem. O to šlo ?
II. Pokud jde o ta znaménka v označeních
,
(je-li můj dohad o obsahu dotazu správný): Už dopředu jsem viděl, jak ta znaménka podle orientací
vnějšíchí normál dopadnou, proto jsem značení volil takto. Když bych se býval spletl, bylo by to označeno obráceně, nebo jsem mohl použít
,
případně i jakkoliv jinak - v tom nehledej nic podstatného.
Klidně se ptej dál, od toho tu forum je. Pokud bude v mých možnostech odpovědět, odpovím. :-)
↑ drabi:
Vidím, že jsem tam měl chybu. Pokusím se vysvětlit jaký postup bych zvolil.
Chtěl jsem tím říct, že na první pohled je jasné, že pokud plochu P převedeš do válcových souřadnic (
), tak se poněkud zjednoduší na
.
Celkově jsem si zvolil za parametry plochy
a
a můžu psát
. Mám vyjádřenu plochu.
Potom si myslím, že máš špatně to vektorové pole. Mělo by to vypadat takto:
Dál už je to jen dosazení do vzorce. Nejsem si jistý, jestli je moje řešení správné, ale určitě bych se ubíral tímto směrem. S arkuskosinem by se mi počítat nechtělo ...
↑ Rumburak:
ano o to mi šlo, děkuju mockrát. Ještě nad tím budu chvíli hloubat a kdyžtak napíšu nějaký dotaz
↑ chipák:
jo k tomu jsem teď taky nějak došla, ale to vektorové pole se mi vůbec nezdá. Nechápu proč by se z-tové souřadnici měl přiřadit sin(x).. to mi nedává smysl..
Mohl bys mi to v tom případě prosím třeba nějak obecně ukázat, jak se vytváří to vektorové pole?
↑ drabi:
Teď nevím, jestli jsem pochopil kam tím posledním příspěvkem míříš.
Je nutné rozlišovat tečné pole (to se týká té plochy) a nějaké vektorového pole, jehož tok zadanou plochou počítáme. S tím tečným polem by problém být neměl.
Stále si ale stojím za tím, že to vektorové pole má vypadat takto:
.
Podívej se v těchto skriptech na rovnici 4.40. Je tam i odvození.
já pouze odhaduju, že by to mohlo být tím, že integrujeme podle x a y, tedy proto je to ta z-tová souřadnice.
stejně jako tady:Odkaz zase integrujeme podle y a z, tak to bude x-ová souřadnice..
ale je to jen odhad, nevím zda správný, snad někdo více erudovaný nám napoví:)
Tvůj odhad je naprosto přesný.
↑ drabi:, ↑ chipák:
Ahoj.
S tímto
souhlasím .
Ale připadá mi, že oba na to jdete v tomto jednoduchém příkladě zbytečně složitě. Doporučuji podívat se sem na větu 2.3
a zformulovat si ji pro speciální případ parametrisace
(navíc při
).
POZNÁMKA. Integrál
přes uzavřenou orientovanou plochu
(a s vlastnostmi požadovanými defninicí plošného integrálu) se dá snadno spočítat i pomocí
Gaussovy-Ostrograského věty. Je-li totiž
příslušná oblast, které je plochou
ohraničena, máme
.
↑ Rumburak:↑ Rumburak:
takže ten odhad
drabi napsal(a):
já pouze odhaduju, že by to mohlo být tím, že integrujeme podle x a y, tedy proto je to ta z-tová souřadnice.
stejně jako tady:Odkaz zase integrujeme podle y a z, tak to bude x-ová souřadnice..
ale je to jen odhad, nevím zda správný, snad někdo více erudovaný nám napoví:)
je správný?
na ten zbytek kouknu posléze a případně okomentuju
↑ Rumburak:
pokud bychom to dělali bez použití válcových souřadnic, tak bychom tam potom dostali dost nehezké výrazy, pokud se nemýlím:

potom
a tohle by se mi vážně moc nechtělo integrovat..
↑ Rumburak:
jo máš pravdu s tím integrandem..
Mi to nějak nejde, jak to popisuješ ty. Prosím mohl bys to rozepsat, jak jsi postupoval?
↑ drabi:
Postupoval jsem v podstatě podle té věty, na kterou jsem odkazoval v příspěvku ↑ Rumburak: .
V případě naší úlohy je při tamním označení
.
Parametrisace
dá
, takže je-li
plocha odpovídající této parametrisaci, bude
,
kde
je už rovinná oblast, kterou probíhají body
. Místo
můžeme ponechat proměnné
.
Tím spočteme náš původní integrál přes tu část plochy P, kde je
. Podobně se spočte i druhá část popsaná rovnicí
. Obě vypočtené hodnoty se budou lišit znaménkem, takže v součtu dají 0 a integrály ani není nutno počítat numericky.
↑ Rumburak:
Omlouvám se, ale s tím
to stále nějak nechápu.
Ta množina přes kterou integruju je 
Nevím, jak ověřit, že se jedná o požadovanou parametrizaci a myslela jsem, že potom se utváří to znaménko.
Jinak k té větě, na kterou jsi odkazoval, tak ty koeficienty A,B,C a jejich pronásobení s P,Q,R není nic jiného než skalární součin 
Já už v tom mám jasno. Chvíli jsem nad tím poseděl a myslím, že už do toho trochu vidím. Nejelegantnější je asi ta Gauss-Ostrogradskeho věta. Ten postup, co jsi tady publikoval jsme asi nebrali. Uznávám, že je to jedondušší cesta, než ta moje.
Stránky: 1 2