Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 06. 2012 19:46

drabi
Místo: Praha
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

Plošný integrál 2.druhu, kontrola

Ahoj,
opět jsem se dostala k příkladu, který mi není úplně jasný.. pokusím se napsat k čemu jsem došla a budu velice ráda, pokud mi někdo poradí, jak dál popřípadně opraví mé chyby..

Spočtěte integrál $\int \sin{x} \mathrm{d}x\mathrm{d}y$ přes plochu $P$. $P=\{ x^2+y^2 = \cos{z} , |z|<\frac\pi2\}$ s vnější orientací

$f(x,y,z) = (\sin(x), 0, 0)$
$g(u,v) = (u,v,\text{arccos}(u^2 + v^2))$
tak tady si nejsem jistá, jak s tím arccos
$(u,v) \in I, I = \{(u,v) \in \mathbb{R}^2| u^2 + v^2<\frac\pi2 \}$

$n(g(u,v)) = \(\frac{2u}{\sqrt{1-u^4-2u^2v^2-v^4}}, \frac{2v}{\sqrt{1-u^4-2u^2v^2-v^4}}, 1\)$
$f(g(u,v)) \cdot n(g(u,v)) = \frac{2u\sin{u}}{\sqrt{1-u^4-2u^2v^2-v^4}}$

$\int_P \sin{x} \mathrm{d}x\mathrm{d}y = \int_{-\sqrt{\frac\pi2}}^{\sqrt{\frac\pi2}} \int_{-\sqrt{\frac\pi2 - u^2}}^{\sqrt{\frac\pi2 - u^2}}  \frac{2u\sin{u}}{\sqrt{1-u^4-2u^2v^2-v^4}} \mathrm{d}v \mathrm{d}u$

vypadá to nanejvýš podezřele a určitě to jde udělat nějak elegantně, ale bohužel to v tom nevidím. Mohl by se na to prosím někdo kouknout a poradit mi?

• (téma jako vyřešené označil(a) drabi)

#2 26. 06. 2012 08:16

chipák
Reputace:   

Re: Plošný integrál 2.druhu, kontrola

↑ drabi:

Pravděpodobně by bylo výhodnější si tu plochu převést do válcových souřadnic, potom budeš mít
$P(\varphi, z)=(\varphi, \sqrt{\cos z} , z),  z\in(-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}), \varphi \in(0,2\pi)$

#3 26. 06. 2012 14:44 — Editoval Rumburak (26. 06. 2012 16:42)

Rumburak
Reputace:   502 

↑ drabi:

Ahoj.

Tvůj postup je podezřelý plným právem :-) .

Vždy je užitečné si tu plochu představit. Zde to bude uzavřená plocha invariantní vůči rotaci okolo osy $z$ a symetrická podle roviny $z=0$.
Je-li osa $z$ kladně orientována směrem "vzhůru", jak je ovbyklé, pak k určení znaménka (viz úloha řešená včera) se na plochu $P$ musíme
"dívat shora".  Z tohoto pohledu (viz symetrie plochy podle  roviny $z=0$) se plocha skládá ze dvou částí

$P^+$ popsané rovnicí  $z = \arccos(x^2 + y^2)$  ,
                      $P^-$ popsané rovnicí  $z = -\arccos(x^2 + y^2)$  ,

kde v obou případech bod $[x, y]$ probíhá uzavřený jednotkový kruh $K$ se středem v počátku, při tom na  plochu $P^+$ se dívíme "zvenčí" ,
zatímco na plochu $P^-$ bychom se dívali "zevnitř", pokud by se nenacházela v zákrytu za plochou $P^+$.  Plošný integrál

$I :=\int \!\!\!\int_P \sin{x} \mathrm{d}x\mathrm{d}y$

je možno rozložit na součet integrálů

$I^+ :=\int \!\!\!\int_{P^+} \sin{x} \mathrm{d}x\mathrm{d}y  = +\int \!\!\!\int_{K} \sin{x} \mathrm{d}x\mathrm{d}y$  ,

$I^- :=\int \!\!\!\int_{P^-} \sin{x} \mathrm{d}x\mathrm{d}y  = -\int \!\!\!\int_{K} \sin{x} \mathrm{d}x\mathrm{d}y$ ,

takže celkem $I = I^+ + I^- = 0$.

Doufám, že jsem to zase někde nezkazil ...

#4 26. 06. 2012 17:50

drabi
Reputace:   

↑ chipák:
mohl bys to prosím trochu upřesnit, z toho co píšeš mi to není uplně jasný

#5 26. 06. 2012 18:11

drabi
Reputace:   

↑ Rumburak:
musím říct, že tomu co píšeš, moc nerozumím, omlouvám se za natvrdlost..
1) není mi jasný ten jednotkový kruh.. vždyť $x^2 + y^2 = \cos{z}$
2) ohledně těch $P^+$ a $P^-$, myslela jsem, že to se právě určuje podle té orientace?

mohl bys mi to prosím vysvětlit nějak "polopatě"? díky

#6 26. 06. 2012 22:15 — Editoval Rumburak (26. 06. 2012 22:16)

Rumburak

↑ drabi:

Zkusím to.

I.  K té  ploše  $P=\{ x^2+y^2 = \cos{z} , |z|<\frac\pi2\}$ .  Máme tam podmínku $|z|<\frac\pi2$,  to znamená  $z \in \left(-\frac\pi2,  \frac\pi2\right)$  a $\cos{z} \in (0, 1\rangle $ ,
hodnotu $\cos z = 1$  dostaneme pro $z = 0$  a rovnice $x^2 + y^2 = \cos{0}=1$ popisuje jednotkovou kružnici se středem v počátku.  Podobně pro
obecné $z$ z výše uvedeného intervalu je  $\cos z > 0$ a rovnice $x^2 + y^2 = \cos{z}$  je rovnicí kružnice se středem v počátku a poloměrem $\sqrt {\cos z}$
Všechny takové kružnice pro všechna uvažované hodnoty proměnné $z$ vyplní jednotkový kruh se středem v počátku, z něhož je tento střed ovšem vyňat,
odpovídal by totiž hodnotám $z = \pm \frac\pi2$ , které zadání úlohy nepovažuje za přípustné. Avšak toto vyloučení odpovídajících dvou bodů plochy není podstatné,
protože dvoubodová množina má plošnou míru 0 a výpočet integrálu nijak neovlivní. Místo s plochou $P$ můžeme stejnými metodami a se stejným výsledkem
pracovat s plochou  $\overline{P}=\{ x^2+y^2 = \cos{z} , |z|\le\frac\pi2\}$ a pak výše dostaneme celý jednotkový kruh i se středem.  O to šlo ?

II.  Pokud jde o ta znaménka v označeních $P^+$ , $P^-$  (je-li můj dohad o obsahu dotazu správný):  Už dopředu jsem viděl, jak ta znaménka podle orientací
vnějšíchí normál dopadnou, proto jsem značení volil takto. Když bych se býval spletl, bylo by to označeno obráceně, nebo jsem mohl použít $P_1, P_2$ ,
případně i jakkoliv jinak - v tom nehledej nic podstatného.

Klidně se ptej dál, od toho tu forum je. Pokud bude v mých možnostech odpovědět, odpovím. :-)

#7 26. 06. 2012 22:17

chipák
Reputace:   

↑ drabi:
Vidím, že jsem tam měl chybu. Pokusím se vysvětlit jaký postup bych zvolil.

Chtěl jsem tím říct, že na první pohled je jasné, že pokud plochu P převedeš do válcových souřadnic ($x=\rho \cos \varphi, y=\rho \sin \varphi, z=\omega$), tak se poněkud zjednoduší na
$\rho^2=\cos \omega  \rightarrow \rho=\sqrt{\cos \omega}$.
Celkově jsem si zvolil za parametry plochy $\varphi$ a $\omega$ a můžu psát $g(\varphi,\omega)=(\sqrt{\cos \omega}\cos\varphi, \sqrt{\cos \omega}\sin \varphi,\omega)$. Mám vyjádřenu plochu.

Potom si myslím, že máš špatně to vektorové pole. Mělo by to vypadat takto:
$\vec{f}(x,y,z)=(0,0,\sin x)$

Dál už je to jen dosazení do vzorce. Nejsem si jistý, jestli je moje řešení správné, ale určitě bych se ubíral tímto směrem. S arkuskosinem by se mi počítat nechtělo ...

#8 26. 06. 2012 22:19

drabi
Reputace:   

↑ Rumburak:
ano o to mi šlo, děkuju mockrát. Ještě nad tím budu chvíli hloubat a kdyžtak napíšu nějaký dotaz

#9 26. 06. 2012 22:24

drabi
Reputace:   

↑ chipák:
jo k tomu jsem teď taky nějak došla, ale to vektorové pole se mi vůbec nezdá. Nechápu proč by se z-tové souřadnici měl přiřadit sin(x).. to mi nedává smysl..
Mohl bys mi to v tom případě prosím třeba nějak obecně ukázat, jak se vytváří to vektorové pole?

#10 26. 06. 2012 22:32

chipák
Reputace:   

↑ drabi:

No abych se přiznal, tak důvod, proč to tak je ti nedokážu říct, protože ho neznám. Čerpal jsem z těchto skript:

Odkaz

#11 26. 06. 2012 22:59

drabi
Reputace:   

↑ chipák:
já pouze odhaduju, že by to mohlo být tím, že integrujeme podle x a y, tedy proto je to ta z-tová souřadnice.
stejně jako tady:Odkaz zase integrujeme podle y a z, tak to bude x-ová souřadnice..
ale je to jen odhad, nevím zda správný, snad někdo více erudovaný nám napoví:)

#12 27. 06. 2012 00:42

drabi
Reputace:   

tak jsem trochu hledala, co s tím tečným polem a podle těchto skript se zdá, že to mé původní bylo dobře.. Nebo se mýlím?

#13 27. 06. 2012 07:52 — Editoval chipák (27. 06. 2012 07:53)

chipák
Reputace:   

↑ drabi:

Teď nevím, jestli jsem pochopil kam tím posledním příspěvkem míříš.

Je nutné rozlišovat tečné pole (to se týká té plochy) a nějaké vektorového pole, jehož tok zadanou plochou počítáme. S tím tečným polem by problém být neměl.

Stále si ale stojím za tím, že to vektorové pole má vypadat takto: $\vec{f}(x,y,z)=(0,0,\sin x)$.

Podívej se v těchto skriptech na rovnici 4.40. Je tam i odvození.

já pouze odhaduju, že by to mohlo být tím, že integrujeme podle x a y, tedy proto je to ta z-tová souřadnice.
stejně jako tady:Odkaz zase integrujeme podle y a z, tak to bude x-ová souřadnice..

Tvůj odhad je naprosto přesný.

#14 27. 06. 2012 10:40 — Editoval Rumburak (27. 06. 2012 12:18)

Rumburak

↑ drabi:, ↑ chipák:

Ahoj.

S tímto $\vec{f}(x,y,z)=(0,0,\sin x)$ souhlasím . 

Ale připadá mi, že oba na to jdete v tomto jednoduchém příkladě zbytečně složitě. Doporučuji podívat se sem  na větu  2.3
a zformulovat si ji pro speciální případ parametrisace  $u = x,   v = y$ (navíc při $P \equiv Q \equiv 0$).

POZNÁMKA. Integrál

$I :=\int \!\!\!\int_P \sin{x} \mathrm{d}x\mathrm{d}y$ 

přes uzavřenou orientovanou plochu $P$ (a s vlastnostmi požadovanými defninicí plošného integrálu) se dá snadno spočítat i pomocí
Gaussovy-Ostrograského věty. Je-li totiž $T$ příslušná oblast, které je plochou $P$ ohraničena, máme

$\int \!\!\!\int_P \sin{x}\, \mathrm{d}x\,\mathrm{d}y = \int \!\!\!\int\!\!\!\int_T \frac{\partial \sin x}{\partial z} \,  \mathrm{d}x\,\mathrm{d}y \,\mathrm{d}z = 0$ .

#15 27. 06. 2012 11:28 — Editoval Rumburak (27. 06. 2012 11:30)

Rumburak

↑ drabi:

K tomu vekt. poli :  $\vec{f}\vec{n}\,\mathrm{d}S =\vec{f}\,\mathrm{d}\vec{S} = f_1 \,\mathrm{d}y\,\mathrm{d}z + f_2\,\mathrm{d}z\,\mathrm{d}x + f_3 \,\mathrm{d}x\,\mathrm{d}y$ ,

$\vec{n}$ je jednotkový vektor vnější normály.

#16 27. 06. 2012 12:16

drabi
Reputace:   

↑ Rumburak:↑ Rumburak:
takže ten odhad

drabi napsal(a):

je správný?

na ten zbytek kouknu posléze a případně okomentuju

#17 27. 06. 2012 12:20

Rumburak

↑ drabi:

Ano, toto vysvětlení je správné.

#18 27. 06. 2012 12:30

drabi
Reputace:   

↑ Rumburak:
pokud bychom to dělali bez použití válcových souřadnic, tak bychom tam potom dostali dost nehezké výrazy, pokud se nemýlím:

$f(x,y,z) = (0,0,\sin(x))$
$g(u,v) = (u,v,\text{arccos}(u^2+v^2))$

potom
$f(g(u,v)) = (0,0,\sin(\text{arccos}(u^2 + v^2)))$ a tohle by se mi vážně moc nechtělo integrovat..

#19 27. 06. 2012 12:55

drabi
Reputace:   

↑ chipák:

tak jsem s tím doufám trochu pohla:

$f(x,y,z) = (0,0,\sin(x))$
$x= \varrho \cos{\varphi}, y= \varrho \sin{\varphi}, z = R$
$(\varrho, \varphi, R) \in (0,\infty) \times (-\pi,\pi) \times \mathbb{R}$
$g(\varphi, R) = (\sqrt{\cos{R}} \cos{\varphi}, \sqrt{\cos{R}} \sin{\varphi}, R), (\varphi, R) \in D$
$D =\{(\varphi, R)| R \in (-\frac\pi2,\frac\pi2), \varphi \in (-\pi,\pi)\}$

$n(g(\varphi, R)) =(\sqrt{\cos{R}} \cos{\varphi}, \sqrt{\cos{R}} \sin{\varphi},\frac{\sin{R}}{2})$

$f(g(\varphi, R)) \cdot n(g(\varphi, R)) = \frac{\sin^2{R}}{2} $

celkově:
$I :=\int \!\!\!\int_P \sin{x} \mathrm{d}x\mathrm{d}y = \int \!\!\!\int_D \frac{\sin^2{R}}{2} \mathrm{d}\varphi\mathrm{d}R = \int_{-\frac\pi2}^{\frac\pi2}\int_{-\pi}^{\pi} \frac{\sin^2{R}}{2} \mathrm{d}\varphi\mathrm{d}R = \int_{-\frac\pi2}^{\frac\pi2} \pi \sin^2{R} \mathrm{d}R = \frac{\pi^2}{2}$

mám ten postup dobře?

#20 27. 06. 2012 14:03

Rumburak

↑ drabi:

Mně to vyšlo celkem snadno a rychle.  Je nějaký důvod postpovat jinak ?

Při té parametrisaci zde  ↑ drabi: se někam vytratil integrand $\sin\,x = \sin\,(\sqrt{\cos{R}} \cos{\varphi})$ .

#21 27. 06. 2012 14:15

Rumburak

↑ drabi:

Zde máš chybu.

Když $f(x,y,z) = (0,0,\sin(x))$$g(u,v) = (u,v,\text{arccos}(u^2+v^2))$ , potom 
$f(g(u,v)) = f (u,v,\text{arccos}(u^2+v^2)) = (0, 0, \sin u) $ .

#22 27. 06. 2012 14:16

drabi
Reputace:   

↑ Rumburak:
jo máš pravdu s tím integrandem..
Mi to nějak nejde, jak to popisuješ ty. Prosím mohl bys to rozepsat, jak jsi postupoval?

#23 27. 06. 2012 14:56

Rumburak

↑ drabi:

Postupoval jsem v podstatě podle té věty, na kterou jsem odkazoval v příspěvku ↑ Rumburak: .
V případě naší úlohy je při tamním označení  $P(x,y,z) \equiv Q(x,y,z) \equiv 0 ,   R(x,y,z) = \sin x$ .
Parametrisace $x = u,   y = v,   z = \arccos(u^2 + v^2)$$A = 1$ , takže je-li $S$ plocha odpovídající této parametrisaci, bude

$\int \!\!\!\int_S \sin{x}\, \mathrm{d}x\,\mathrm{d}y = \pm \int \!\!\!\int_M \sin{u} \,\mathrm{d}u\,\mathrm{d}v$ ,

kde $M$ je už rovinná oblast, kterou probíhají body $[u, v]$ .  Místo $u, v$ můžeme ponechat proměnné $x, y$.

Tím spočteme náš původní integrál přes tu část plochy P,  kde je $z = \arccos(u^2 + v^2)$ . Podobně se spočte i druhá část popsaná rovnicí
$z = -\arccos(u^2 + v^2)$.  Obě vypočtené hodnoty se budou lišit znaménkem, takže v součtu dají 0 a integrály ani není nutno počítat numericky.

#24 27. 06. 2012 16:39

drabi
Reputace:   

↑ Rumburak:
Omlouvám se, ale s tím $\pm$ to stále nějak nechápu.
Ta množina přes kterou integruju je $M=\{(u,v) \in \mathbb{R}^2: |\text{arccos}(u^2 + v^2)| < \frac\pi2 \}$

Nevím, jak ověřit, že se jedná o požadovanou parametrizaci a myslela jsem, že potom se utváří to znaménko.

Jinak k té větě, na kterou jsi odkazoval, tak ty koeficienty A,B,C  a jejich pronásobení s P,Q,R není nic jiného než skalární součin $f(g(u,v)) \cdot n(g(u,v))$

#25 27. 06. 2012 16:42

chipák
Reputace:   

Já už v tom mám jasno. Chvíli jsem nad tím poseděl a myslím, že už do toho trochu vidím. Nejelegantnější je asi ta Gauss-Ostrogradskeho věta. Ten postup, co jsi tady publikoval jsme asi nebrali. Uznávám, že je to jedondušší cesta, než ta moje.

Zápatí