Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Učím se už pomalu na přijímačky na medicínu.A opakuju si to od začátku, ale zarazil jsem se u nuklidu. Nuklid je definován jako množina atomů mající stejné protonové a neutronové číslo.Což znamená že má mít stejný počet protonů i neutronů.Ale v učebnicíh uvádějí příklad: Cl:protonové číslo je 17 a nukleonové číslo je 37.
Ať počítám jak počítám když 17 odečtu od 37 vychází mi to, že Cl má 17 protonů a 20 neutronů....Jak je možné, že se jedná o nuklid??
Zdravím,
myslím, že v definici nuklidu bude stejné protonové a nukleonové číslo. Zkontroluj si, prosím.
Jinak také můžeš uvažovat nad významem "nucleus + idem". V pořádku? Děkuji.
mám tam
Kde? :-)
Máš "hmotu" kterou označuješ za nuklid. Vezmeš "jednu jednotku hmoty" a "druhou jednotku hmoty" a porovnáš mezi sebou. Mají stejné nukleonové číslo, stejné protonové číslo, z toho plyne, že i stejné neutronové číslo. Ale nedíváš se do "jednotky" jako takové a neporovnáváš protonové a neutronové číslo v jedné jednotce.
Co je zde "jednotka hmoty"? Děkuji.
hele ja moc na takove detily nejsem
a to chceš být MUDr.?
Vážně - testové otázky jsou vyloženě postaveny na různých drobnostech v definicích. Proto je třeba si ujasňovat od začátku a nevynechávat základy pojmů.
Nuklidem budu označovat každou skupinu stejných atomů (hledím především na jádro, které charakterizuji protonovým číslem a nukleonovým číslem). Tedy 5 stejných atomů uhlíku C (6, 12) tvoří nuklid uhlíku, jednotlivé atomy mezi sebou mohu porovnat pomocí protonových a nukleonových čísel. V každém z těchto atomů mohu vypočíst i neutronové číslo, shodou okolnosti je stejné jako protonové číslo.
Teď vezmu 5 stejných atomů izotopu uhlíku C(6, 13). Tvoří nuklid izotopu C(6,13), ovšem zde neutronové číslo každého atomu je jiné, než jeho protonové číslo. Není to důležité, protože charakteristikou nuklidu je shoda jader mezi sebou.
Jak jsem poznala, že jde o izotop? Vzala jsem dva nuklidy a porovnala mezi sebou. Jsou stejné v protonovém, ale liší se v nukleonovém číslu, tedy jsou to různé nuklidy. Neliší v ničem - patří ke stejnému nuklidu.
Je to jasné, v čem je jádro definice? Bez definice nuklidu, bych nemohla používat další definice jako izotop, izoton, izobar. Protože bych neměla kritéria pro porovnání a přiřazení k sobě.
Odkazy a), b)