Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
potřeboval bych pomoci s jedním příkladem, takových tu mám tedy víc, ale jelikož mi přijdou všechny v podstatě o tom samém, tak doufám, že to z toho jednoho vysvětlení pochopím. Bohužel nemůžu ukázat vlastní snahu to vyřešit, protože vůbec nevím jak na to..:
"Jak velký sklon svahu by ti měl za idealních podmínek stačit, aby ses na něm udržel(a) na lyžích v pohybu? Za ideálních podmínek může součinitel smykového tření klesnout až na 0,01."
Inu přijde mi, že v tom příkladě je toho prostě zadaného moc málo, ale asi to bude spíš tím že něco nevím, hledal už jsem ve všech učebnicích co doma mám a nic jsem nenašel.. I na internet jsem se kouknul a taky nic.
Děkuji za pomoc.
Je to úloha na nakloněnou rovinu. Musíš zjistit při jakém úhlu se z kopce rozjedeš. Neznámá je tam skutečně jen jedna a to ten úhel. Co znáš je tvoje váha, tíhové zrychlení (g) a součinitel smykového tření. Poslední co potřebuješ je obrázek, v němž znázorníš jaké síly na tebe působí na tom svahu. Budou 3: normálová, tíhová a sílá způsobená třením. Tíhovou spočítat určitě umíš. Normálová je kolmá na ten kopec, zatímco tíhová není. Nebudou tedy ležet na přímce, ale bude mezi nimi úhel. Síla způsobená třením bude zase kolmá na normálovou. Nakresli si obrázek a z něj už to snad pochopíš.
Stránky: 1