Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2

Dobrý den potřebuji pomoc s několika příklady, svýma výsledkama jsem si celkem jistá, ale v učebnici vychází jinak, tak mě zajímá především postup a správný výsledek, předem díky.

↑ xstudentíkx:
Ahoj, napiš svůj postup a dozvíš se, zda je správný.
↑ xstudentíkx:
Das na spolocneho menovatela a scitas. Rozsiris prvy zlomok x-y/x-y. a vyde Ti po uprave x-y/x+y. Nechce sa mi to tu rozpisovat, ak chces podrobne [postupy, posli mi mail.
Nemas to dobre, x^2+y^2 nie je (x+y)*(x+y), tak to ani potom nemozes kratit. Musim ist prec teraz, nestiham, posli mi tpo prosim Ta vsetko, co potrebujes na mail, ked sa vecer vratim, Ti to poslem vo worde aj s komentarmi. Teraz nestiham :D
↑ xstudentíkx:
Už to
je špatně. Napiš prosím svůj postup od začátku.
I ten výsledek
je špatně. Správně to je
.

Myslela jsem,že
rozepíšu podle vzorce
.Ted mě napadlo jestli není společný jmenovatel
. Ale nevím, všechny příklady mi vychází až na tyto 2. Počítám úplný
blbosti a přitom mám z matiky jedničku, fakt ostuda.
↑ xstudentíkx:
Ano, společný jmenovatel je
. To znamená, že první zlomek se musí rozšířit (x+y).

Moc vám děkuji za pomoc příklady už mám vyřešený a moc dobře je chápu.
Dobrý den. Jaký je tedy společný jmenovatel u toho posledního? Toto jsme ve škole vůbec nebrali.
Můžu ,,škrtnou” v obou jmenovatelích (p-q) a pak dát na společného jmenovatele (p+q) (p-q) ?

My to ve škole teprve brát budeme a jdu do 9 ročníku,takže učivo 9 třídy.Jinak postup budu takový
, můžete vykrátit to p+q
a potom vám tedy zbude
a společný jmenovatel těch dvou bude 
Mělo by to být napsané správně, tak snad pochopíte
↑ xstudentíkx:
Není to správně, upravila jsi jen první zlomek a na druhý zapomněla. Nerovná se to. Jinak myšlenka a zbytek je správně. :)
↑ xstudentíkx:
Možná je počítaný správně, ale zápis není správně, ty výrazy na obou stranách rovnítka se nerovnají.

Měl si pravdu, takto zápis nebyl dobře daný, já to mám na papíře vypočítaný dobře a celý postup by se mi sem vážně nevešel,tyto 2 příklady už chápu a díky nim i spoustu dalších,ovšem narazila jsem na 2 příklady z násobení, nepočítala sem je jenom já a vyšli nám stejný výsledky, který ovšem podle učebnice nejsou správně.Tak chci někoho poprosit zda by mi nepomohl je vyřešit.
výsledek mi vyšel: 
výsledek mi vyšel: 
Děkuji všem co pomůžou vypočítat nebo potvrdit můj výsledek.

↑ xstudentíkx:
Oba výsledky jsou podle mne dobře.
PS Bratr byl zase o něco rychlejší.

↑ xstudentíkx:
Tak to asi budou v učebnici chyby.
První příklad by vyšel podle výsledků pokud by druhý zlomek měl tvar
, tedy nebyla tam ta dvojka
U druhého příkladu by pak byl správvně výsledek v učebnici pokud by druhý zlomek neobsahoval
(už z logiky nemůže být dobrý, protože ve jmenovatelích se žádné
nevyskytuje)

↑ Honzc:
Jo máš pravdu a příklady jsou opsané tak jak v učebnici, takže chybu mají oni.Děkuji za vysvětlení
Nemáš tam správně znaménka konkrétně v druhé části
po správném roznásobení a úpravě znamének by ti to mělo vyjít takto

↑ xstudentíkx:
znaménka v druhé části se mi zdají být dobrá, napiš konkrétně. Příklad jsem ještě opravovala takže je možný,že si se koukla před upravou
Stránky: 1 2