Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Narazil jsem na příklad:
Rovnice 2^2-6x-4y+1=0 je obecnou rovnicí:
a) kružnice
b) elipsy
c) hyperboly
d) paraboly
Víc než na správnou odpověď se chci ale zeptat spíše na to, jestli neexistuje nějaký seznam těchto obecných rovnicí, kde bych se je naučil a takový příklad by mě nijak nevyvedl z míry... Při googlení jsem obvykle narazil jen na wiki, kde to má každé útvar sice popsané, ale jednak příliš složitě a jednak tam chybí nějaký seznam, kde je jich víc.
Děkuji.
skús tohle
http://www.realisticky.cz/ucebnice/01%2 … %C3%AD.pdf
v rovnici by malo byť aspoň jedno x alebo y na druhú (v exponente)

Ok díky, i když tam přesně tuto rovnici nevidím :))
Ahoj ↑ Matthias:,
Na vysokej skole, tradicne v prvom rocniku sa studuje klasifikacia algebrickych kriviek ktore maju rovnice typu
Pozri aj toto
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ku%C5%BEelose%C4%8Dka
( pozor trochu ine oznacenie).
Edit: oprava preklepu

jako v té první, však ta dvojka na druhou

Jo, počkat, je tam
x^2+6x-4y+1=0
ne 2^2
sorry
Tvoj posledny zapis mozes upravit takto
.... a tak najdi o aku kuzelecku ide( je to aj v odkaze co som ti vysie poslal).

Sice té upravě moc nerozumím - nikdy jsem se s ní nesetkal, ale asi to bude kružnice, protože u ostatních kuželaček vychází ty rovnice menší či větší než nula, případně nerovná se nula, jen kružnice má obecné rovnice, které se rovnají nula.
Jdu na to správně? :)
↑ Matthias:,
Nie,
kruznica zo stredom
, da sa upravit na formu:
No vsak tu najdej nieco, co ti moze pomoct.

Aha, tohle je asi ono:
↑ Matthias:
ano to je ta forma.

A Elipsa žádnou obecnou rovnici nemá? Protože na wiki nic není :)
Jakože bych si ji automaticky vyloučil z dotazů typu "Je xy obecnou rovnicí: abcd"
A obecná rovnice y^2-3x=6 je asi kružnice, že? Protože jen tam začínají ty rovnice s y na druhou, pokud teda vynechám různé úpravy, kterým nerozumím :)
Ak si cital pozorne prvy dokument co som ti poslal, tak mozes vidiet, ze aj elipsa sa da spoznat podla vseobecnej formy.
Inac citaj aj toto http://cs.wikipedia.org/wiki/Elipsa, co pre stredoskolske problemy uplne staci.

Zkusím to prostudovat trochu hlouběji, ale zdá se mi to celé kapku složitější :)
↑ Matthias:
Ten prvy dokument je uz na urovni zaciatku vysokej skoly... a tak treba ho citat, studovat podla tvojej urovne, niekedy aj dost dlho.( a niekedy musis aj sam doplnit dokazy)
Ale iste radost z pokroku, to vsetko vyvazi.
Dobre pokracovanie.
↑ Matthias:
jen drobný doplněk k rozsáhlé debatě v tématu. Než začneš studovat kuželosečky velmi doporučuji nastudovat si techniku doplnění na úplný čtverec. Obecné rovnice upravujeme na středový tvar (pomocí této techniky) a potom určujeme typ kuželosečky např. podle tabulky z odkazu od Mišo.
Ať se vede, omluva za vstup do tématu, zdravím.

Dobře, děkuji všem.
Jinak všechny moje dotazy jsou jen o jednom - že se učím na přijímačky na jednu vyšší odbornou školu ;)