Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 08. 2012 18:36 — Editoval peter_2+2 (20. 08. 2012 18:38)

peter_2+2
Příspěvky: 170
Reputace:   
 

co se vlastně naučí děti

Už před časem jsem si říkal, že děti se jen tak oblbnout nedají.

Když se na ně křičí, a říká se jim, aby se slušně chovali, nenaučí se především slušně chovat, ale naučí se křičet.

Když se dětem vykládá jak by se měli chovat, naučí se ostatním vykládat, jak by se měli chovat.
Když se před dětmi chováme arogantně, protože se jim tak snažíme naznačit, že se neumí chovat, naučí se chovat se arogantně.

Tady je menší důkaz Jeleno (tvrdila jsi,, že jsi se snažila na misa pedagogicky působila).
Napsal jsem mu zprávu s dotazem, jak to s tím mínusem vlastně myslel, tady je odpověď, došli mi hned dvě:

1)
minus vo vzorci, inak tie tvoje prispevky ani pořádne nečítam. Skús oveľa menej napísať a konkrétne. Alebo nepiš.
2)
to či je odpovedaná diskusie náhodou nerozhoduje zakladateľ diskusii?
Inak v mojich diskusiách (teda ktoré založím) prosím nepíš zdĺhave, ťažko pochopiteľné veci, ktoré si sám naštudujem. Snaž sa kopírovať odpovede ako vačšina moderátor ci adminov. Strácaš tym čas ty, a ja to nečítam.


A poslední věc, je to otázka hlavně pro vás moderátory, ale i pro ostatní, když dětem ukazujeme, že je třeba se nad věcmi zamýšlet a nedělat věci mechanicky, nad vším se při tom sami zmýšlíme a hledáme nějakou myšlenku, podstatu věci, za použití rozumu, pak je naučíme co? Nepodobá se ta věc, o které mluvím, myšlení a rozumu?

Jsem zvědavý na vaše názory, slibuju, že ikdyž s nimi nebudu souhlasit, že sem nenapíši žádný komentář, jsem jen zvědavý na názory druhých, popřípadě na jejich přístup a pohled na věc.

Offline

 

#2 20. 08. 2012 18:57

miso16211
Πυθαγόραc
Příspěvky: 1522
Pozice: n/a
 

Re: co se vlastně naučí děti

Nechcel som napísať peter_2+2 , že odpovedaš na nič. Len to, že príspevky sú príliš zdĺhave. Nechcel som byť arogantný, len mojmu "chápaniu" to nejde čítať niektoré tvoje príspevky. Neviem prečo.

Offline

 

#3 20. 08. 2012 19:03

teolog
Místo: Praha
Příspěvky: 3497
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 
 

Re: co se vlastně naučí děti

↑ peter_2+2:
Zdravím,
podle mne to je silně individuální a něco takového nelze zobecnit. Některý uživatel potřebuje jenom malou radu, někdo potřebuje jen  tupě opsat vyřešenou úlohu (což se tady snažíme netolerovat), někdo zase potřebuje zkontrolovat postup či výsledek a někdo chce vysvětlit celou látku. Když řeším se studenty nějaký problém ve škole, z pár otázek hned vidím, co konkrétně potřebují a podle toho přizpůsobím mou pomoc. Ale tady v on-line diskuzi je to mnohem komplikovanější, navíc do mého pokusu o řešení a mé otázky vstupují další lidé. Představa, že se tady budu s každým uživatelem pouštět do hluboké debaty o smyslu a aplikaci např. komplexních čísel, se mi zdá naivní.

Ale na závěr: přesto se mi zdá, že v místních příspěvcích převažuje snaha o vysvětlení než jen prozrazení výsledku.

P.S. Ještě si neodpustím poznámku: ta odpověď miša nedokazuje nic. Já osobně také moc nečtu příspěvky některých uživatelů (mimochodem mišo je jeden z nich). Ale ne proto, že se nechci nad věcí zamýšlet. Ale proto, že tyto příspěvky jsou mi nesrozumitelné nebo jsou výrazně nad rámec toho, co mne zajímá.

Offline

 

#4 20. 08. 2012 19:08

miso16211
Πυθαγόραc
Příspěvky: 1522
Pozice: n/a
 

Re: co se vlastně naučí děti

↑ teolog: ja viem, že jediné čo môžem na tomto foré - klásť dotazy :(

Offline

 

#5 20. 08. 2012 20:18

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 30020
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 
 

Re: co se vlastně naučí děti

↑ peter_2+2:

a) PM (nebolí soukromé zprávy) patří do soukromé korespondence - tedy přímo vystavovat citát nepovažuji za vhodné, mohl jsi jen oznámit, že jste komunikovali, nebo položit dotaz v tématu Mišo.

b) Na Mišo jsem nepůsobila pedagogicky (nemám na to vzdělání), ale ve smyslu zlepšení komunikace na fóru. A nepůsobila jsem sama. Dle mého názoru Mišo se velmi zlepšil a doufám, že také tak vnímá reakci kolegů v tématech, co založil.

c) žádnou aroganci v textu z PM jsem nenašla. Osobně Tobě, Peter, poradím - doplň si do tématu anketu, ve které můžeš zjišťovat zájem ostatních o obsah Tvých příspěvků a jak podrobně se to čte.

d) na druhou stranu, pokud máš potřebu hloubat nad problémy, tak si založ vlastní téma s odkazem na problém, nad kterým hloubáš, a hloubej.

A úplně na okraj - kolik děti jsi již vychoval, nebo jinak vlastním působením ovlivnil? O tom, že vlastní působení a příklad je rozhodující - naprostý souhlas.

↑ miso16211:

Tvé příspěvky čtu a snažím se i odpovídat - nevím, jak úspěšně.

Mišo, Ty víš, jak to bylo s působením v tématech, kde jsi odpovídal - určitě jsi to myslel dobře, ale nedařilo se to sladit - hodně účastníků v tématech SŠ, Tvůj osobitý styl apod. Pokračuji ve studiu matematiky a, věřím, že budeš působit v sekci VŠ a ještě Tobě poděkujeme. Podívej, kolega Jarrro má také osobitý styl (promiň, Jarrro :-) ale pravě proto jeho příspěvky mají neopakovatelný šmrnc (na posouzení odborného obsahu to už dávno nemám).

Zdravím v tématu, běžte ven, už není takové úděsné slunečno.

Offline

 

#6 21. 08. 2012 20:25

peter_2+2
Příspěvky: 170
Reputace:   
 

Re: co se vlastně naučí děti

↑ teolog:
Myslíš tím asi zobecnit tak, aby ono zobecnění bylo ještě pořád něčím, pro co by mělo smysl hledat odpověď, ale já přece nevybízel hledat absolutní a univerzální pravdu.

Když přidáváme trošku ke trošce, je z toho prospěch. (Hésiodos)

Klidně si vyber nějakou individuální radu a tu uveď, na tom přece nic není. Ostatně od malých věcí se člověk dostává k velkým :).

Jinak můj příspěvek se nesnažil hlavně mluvit o způsobu, jakým se tu radí lidem, tuhle debatu jsem uznal za zbytečnou hned nazačátku.
Jak jsem psal, spíš bych si raději poslechl, jaký máte názor, tak jak to správně, teda z části, pochopil Teolog.

Chápu, že při nenalezení něčeho konkrétního, jsi se, možná trochu předčasně, možná né, chopil názoru, že přemýšlejíc o obecných věcech, jsi nutně musel dospět obecné odpovědi.
Potom je třeba ony obecné věci opustit a pokoušet se hledat něco více konkrétního.

_______________________________________________________

Když jsem mluvil o tom, že jsem zvědavý na vaše názory, čekal jsem, že ikdybyste semnou nesouhlasili nebo souhlasili, určitě byste sem napsali svůj vlastní pohled nebo myšlenku. Ikdyby byla úplně jiná a odjinud.

Ostatně na řečnické otázky, jako byla ta moje, se přece nemusí odpovídat přímo, pokud vůbec. Ani se to neočekává.

Snad jsem teda upřesnil to, v čem tkvěl můj příspěvek.

Chápu, že asi vždy není jednoduché pojmenovat to, čeho se člověk sám účastní, ale možná byste si sami přečetli názory druhých, pak by bylo sobecké, abyste sami nepřispěli vašim názorem.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson