Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 08. 2012 12:21

drabi
Místo: Praha
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

záměna integrálu a derivace č.1

ahoj,
zase jsem narazila na příklad, kterému nemůžu přijít na kloub, tak jsem vás chtěla poprosit, zda by mi s tím někdo trochu nepomohl. (Jsou to teda dva příklady, ale vložím je odděleně)

mám spočítat $F(a) = \int_0^\infty \frac{x}{e^{ax} - 1}$
nějak se nemůžu ani prokousat k tomu, pro která $a \in \mathbb{R}$ ten integrál konverguje

Budu ráda za jakoukoliv nápovědu, díky:)

#2 25. 08. 2012 17:02

vanok
Reputace:   742 

Re: záměna integrálu a derivace č.1

Ahoj ↑ drabi:,
iste poznas vetu ze integral nejakej funkcie v okoli nejakeho bodu ma take iste "spravanie, co sa tyka konvergencie" ako nejaky jeho ekvivalent v okoli tohto bodu.
Tu mas dva body, ktore si zasluzia specialnu pozornost :$ 0, +\infty$, lebo tvoja funkcia je spojita  na $]0; +\infty[$
Okolie 0:
$\frac{x}{e^{ax} - 1} \sim_0 \frac x {ax}=\frac 1 a $, cize ???
Okolie $+\infty$:
$\frac{x}{e^{ax} - 1} \sim_{+\infty}  ???$ dokonci to ! a mas odpoved na urcenie vsetkych a, kde integral konverguje

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#3 27. 08. 2012 20:37

drabi
Místo: Praha
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

Re: záměna integrálu a derivace č.1

↑ vanok:
ahoj,
diky za radu, takze pokud na to koukam dobre, tak to konverguje pro a>0, mam pravdu?

kazdopadne jsem tento priklad nasla v sekci pro zamenu derivace a integralu a nevim nevim, zda mi to nejak ulehci ten vypocet, protoze kdyz to zderivuju, vychazi pekne mrchy :/

Zápatí