Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, snažím se vypočítat jedno staré zadání co jsem měl v písemce a vůbec si nevím rady. Kdyby někdo věděl co s tím tak bych byl rád. Zadání : Vypočítej p
a souřadnice bodu dotyku s tečnou 
Ahoj,
ty víš že parabola a tečna maji jen jeden společny bod, tudiž tvuj ukol bude dosadit rovnici tečny do rovnice paraboly, a vznikne ti kvadraticka rovnice s parametrem p.
Kvadratickou rovnici vypočitas a za diskriminant dosadíš nulu, protože vime, že ta prímka je tečna a má pouze jeden společny bod s parabolou.
Tak vypočitaš P.
Poté už jen za P dosadíš číslo a zjistis společny bod (x,y), který je pro parabolu a přimku společný.
Chapeme? :))

↑ Maroško:
Z rovnice tečny
vyjádříme y a dosadíme do rovnice paraboly
tedy:

Aby to byla tečna potom diskriminant výše uvedené kvadratické rovnice D musí být 0 tedy:
Rovnice paraboly:

prosím Vás, mohl by mi někdo poslat výsledky když mám rovnici paraboly y=-10-6x-x² a potřebuji vědět souřadnice vrcholu, řídící přímku a ohnisko. Mé výsledky jsou V(-3,-1), F (-3,-3/2), d:y=-1/2 a parametr -1/2. Nevím ale, jestli jsou správné. Předem moc děkuju záchraně!!

↑ dandyyysek:
Prosím Vás, běžte na hlavní stranu fóra (odkaz je vlevo nahoře) a nahoře uprostřed je velký nápis: Založit nové téma. Na to klikněte, pak vyberte kategorii a pište své vlastní téma. Sem už nepište.