Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den mám jednu hádanku, kterou jsem našel, ale nikde není výsledek, zdá se mi to jako trochu blbost proto se obracím na vás jestli nevíte spravnou odpověd. Já typuju 12, kdo mi to vyvrátí ?
Při večerní procházce dal učitel svému žákovi hádanku.
„Jsou 3 bratři. Součin jejích věku je 36 a součet je přesně roven počtu svítících lamp v této ulici“.
Žák se zamyslel a povídá: „To mi nestačí, nemohu přesně určit jejich stáří“.
Profesor odpověděl: „Dobrá, nejstarší z bratrů se jmenuje Karel“.
Kolik bylo bratrům let?
↑ elijah:
Otázka, je koľko rokov mali spolu?
Pretože, inak by bola tvoja odpoveď je asi hlúposť :) keďže nespĺňaš hneď prvú podmienku, "Součin jejích věku je 36".
A zrejme, nebudú všetci traja rovnako starý, keďže "*Nejstarší* z bratrů se jmenuje Karel“.
Aj, keď na druhú stranu, starší môže byť iba o jeden deň :)
Osobne si myslím, že riešení je viacej...
EDIT: Dokonca by som bral aj bizarnejšie riešienia.
Dvaja bratia sú dvojičky a narodia sa až o rok, a najstarší brat má 36.
Teda: -1, -1, 36
:D
↑ hradecek:
To jsem jen tak plácl, protože sem nevěděl spravné řešení, taky bych tipoval více možných ale piše se tam, že je pouze jedno a myslím že ↑ jarrro: to asi vyřešil :-)
↑ miso16211:
Pokud by mělo být správně 18,2,1, bylo by v ulici 21 lamp. A jak ukázal jarrro, v takovém případě by žák mohl na otázku odpovědět rovnou.
↑ LukasM:
Jako upřímě ja sem málo chápavý, ale podle tvého příspěvku:
Pokud by mělo být správně 18,2,1, bylo by v ulici 21 lamp. A jak ukázal jarrro, v takovém případě by žák mohl na otázku odpovědět rovnou.
A když je teda správně 9 2 2 a svití 13 lamp tak by žak nemohl odpovědet taky rovnou ?
↑ elijah:nemohol, lebo 13 ti dá aj 6 6 1 tak nemá skade vedieť čo je pravda, ale ak vie že najstarší je len jeden tak vie, že je správna odpoveď 9 2 2 podobne keby sa spomenul najmladší tak by bola správna 6 6 1