Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
kdysi jsme tady řešili jeden zapeklitý příklad.
Nakonec jsem zjistila, že chyba byla v zadání a má to být takto:
přes plochu 
Chtěla bych vás poprosit, zda byste mi někdo zkontroloval postup a popřípadně mě upozornil na nedostatky.
použiju parametrizaci:

pak tedy:
Musím říct, že
byl pro mě velice nepříjemný a nebýt wolframu, tak to nevypočtu.
Nevíte zda se dá postupovat tak, abych se tomu integrálu vyhnula?
A je můj postup dobře?
Díky moc
Zdravím,
chybu (snad překlep vidím zde - není zderivována vnitřní funkce arccos(r^2)
, ale to ve výpočtu nepoužíváš (je tak?). Tedy přemýšlím, zda jsme vůbec počítali integrál přes zadanou plochu?
----------------------------------------------
Pro integrál - buď použit vzorec, který si nikdo nepamatuje nebo přímo v integrálu per partes>
,
Tak by to šlo?
----------------------------------------------
Ale spíš 1. část mého příspěvku bych potřebovala ujasnit. Děkuji.
↑ drabi:
děkuji, zkoušela jsem projít další témata a odkazy, co jsi k plošnému integrálu měla.
(1) Zde kolega Rumburak zdůvodňuje, proč bys nemusela používat normálový vektor. Řekla bych, že i v tomto tématu, co diskutujeme, není nutné (přesně řečeno, stejně jsi ho nepoužila - je tak?).
(2) zde zas vysvětluje použití zadání plochy
A to jsi použila při řešení.
Tady bych zůstala (jak máš):
drabi napsal(a):
.
Integrál jsem také ručně prozkoušela dle návrhu ↑ příspěvek 2:, jde to. Počkám si na spravedlivou kritiku, děkuji.
↑ jelena:
No já ten normalový vektor použila a použila jsem i tu plochu.
vektorové pole:
po parametrizaci:
normalový vektor:
pak
Samozřejmě, pokud bych nepoužila normalový vektor, tak bych to nejspíš parametrizovala a tím pádem by se mi i zda objevilo
jako jakobián.
Možná se ten můj způsob složitější, než tvoje navrhované řešení bez normalového vektoru.
Každopádně, ať se na to koukám z jakékoliv strany, dostaneme se ke stejnému integrálu. Nemýlím se?
↑ drabi:
to určitě, to se dostaneme :-) (tedy já jsem se dostala jen přes parametrizaci a měla jsem za to, že normálový vektor sice vypisuješ, ale nepoužila jsi ho a také jen parametrizaci). Tedy jsme došly různými cestami ke stejnému integrálu, tak snad v pořádku.
Stránky: 1