Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 09. 2012 20:42

Bétrs
Zelenáč
Reputace:   

statistika, pravděpodobnost, průměr

Dobrý den potřeboval bych pomoci při řešení dvou příkladů

1. ) Z provozních důvodů byla sledována doba životnosti žárovek od určitého dodavatele. Bylo vybráno náhodně 25 kusů a zjištěna průměrná životnost 984 hodin a směrodatná odchylka 101,295.
a) V jakém rozmezí se s 95% pravděpodobností bude pohybovat střední hodnota životnosti     žárovek?
b) Určete spolehlivost, s jakou lze provést odhad průměrné životnosti na základě 30 sledovaných žárovek při maximální chybě 20 hodin.

A) tady jsem vycházel ze vztahu pro určení intervalu ( Průměr x - chyba (trojúhelník)<u<průměr x + chyba)=1-alfa, pro dosazení jsem vypočítal chybu ze vztahu t0.05(n-1)*S/odmocnina n a došel k výsledku 41,815 to jsem dosadil do intervalu a dostal jsem (942,185<u<1025,815)=0.95
B) v béčku jsem postupoval stejně s tím že sem si vyjadril interval ze vzorce pro chybu ktery mi vysel 0,987 ale bohuzel nevím co dál s tím...

2.) s druhým příkladem si nevím rady vůbec

V rámci testů byl sledován počet ujetých mil (v tis.) do výměny brzdového obložení u vybraných nákladních automobilů dvou výrobců. Zjistěte, zda existuje rozdíl v počtu ujetých mil mezi automobily těchto výrobců ( α = 0,05 ).
Výrobce A    51    30    49    48    42    57    41    49    38    42    38
Výrobce B    26    32    42    39    24    28    34    46    25    39    48

a)    Který výrobce dosahuje vyššího průměrného počtu ujetých mil?
b)    Který výrobce vykazuje stabilnějších výsledků?
c)    Je možné považovat rozdíl v počtu ujetých mil za statisticky průkazný? Použijte α = 0,05.

Byl byste prosím někdo ochoten mi poradit jak s tím příkladem hnout děkuji mnohokrát

#2 04. 09. 2012 18:51

vengi
Reputace:   

Re: statistika, pravděpodobnost, průměr

↑ Bétrs:
Ja len v skratke:
1. a) postup vyzera dobre, presne som neratala.
b) spolahlivosť je podla tvojich vypoctov potom 98,7%

2. musis urobit STudentov t-test. Najprv urobis F-test na rozptyly, ci su rovne. Ak ano, pouzijes t-test s rovnostou rozptylov. Ak nie, pouzijes t-test s nerovnostou rozptylov.
a otazka sa na stabilnejsie vysledky sa tyka porovnania rozptylov - podla f-testu zistis, ci je medzi nimi rozdiel. Ak ano, tak v tom subore, kde je rozptyl nizsi, su stabilnejsie vysledky.

Zápatí