Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den potřeboval bych pomoci při řešení dvou příkladů
1. ) Z provozních důvodů byla sledována doba životnosti žárovek od určitého dodavatele. Bylo vybráno náhodně 25 kusů a zjištěna průměrná životnost 984 hodin a směrodatná odchylka 101,295.
a) V jakém rozmezí se s 95% pravděpodobností bude pohybovat střední hodnota životnosti žárovek?
b) Určete spolehlivost, s jakou lze provést odhad průměrné životnosti na základě 30 sledovaných žárovek při maximální chybě 20 hodin.
A) tady jsem vycházel ze vztahu pro určení intervalu ( Průměr x - chyba (trojúhelník)<u<průměr x + chyba)=1-alfa, pro dosazení jsem vypočítal chybu ze vztahu t0.05(n-1)*S/odmocnina n a došel k výsledku 41,815 to jsem dosadil do intervalu a dostal jsem (942,185<u<1025,815)=0.95
B) v béčku jsem postupoval stejně s tím že sem si vyjadril interval ze vzorce pro chybu ktery mi vysel 0,987 ale bohuzel nevím co dál s tím...
2.) s druhým příkladem si nevím rady vůbec
V rámci testů byl sledován počet ujetých mil (v tis.) do výměny brzdového obložení u vybraných nákladních automobilů dvou výrobců. Zjistěte, zda existuje rozdíl v počtu ujetých mil mezi automobily těchto výrobců ( α = 0,05 ).
Výrobce A 51 30 49 48 42 57 41 49 38 42 38
Výrobce B 26 32 42 39 24 28 34 46 25 39 48
a) Který výrobce dosahuje vyššího průměrného počtu ujetých mil?
b) Který výrobce vykazuje stabilnějších výsledků?
c) Je možné považovat rozdíl v počtu ujetých mil za statisticky průkazný? Použijte α = 0,05.
Byl byste prosím někdo ochoten mi poradit jak s tím příkladem hnout děkuji mnohokrát
↑ Bétrs:
Ja len v skratke:
1. a) postup vyzera dobre, presne som neratala.
b) spolahlivosť je podla tvojich vypoctov potom 98,7%
2. musis urobit STudentov t-test. Najprv urobis F-test na rozptyly, ci su rovne. Ak ano, pouzijes t-test s rovnostou rozptylov. Ak nie, pouzijes t-test s nerovnostou rozptylov.
a otazka sa na stabilnejsie vysledky sa tyka porovnania rozptylov - podla f-testu zistis, ci je medzi nimi rozdiel. Ak ano, tak v tom subore, kde je rozptyl nizsi, su stabilnejsie vysledky.