Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
http://www.oskole.sk/?id_cat=2&clanok=5978
vychadzam z tohto tu uciva no nerozumiem tej praktickej casti hned uloha jedna preco sa to takto rozvija dalej nejako mi to nesedi alebo skor nemozem stoho vyjst preco je to tak, viete mi nieto pomot ? dakujem

Tento material bohuzel neni kvalitni. Napriklad proto, ze nepouziva jednotne desetinne tecky a carky, ze nekde pouziva tecku jako nasobeni a jindy jako desetinnou teckou, ze neni jasne, "kam az" odmocnina saha. Bohuzel bych mohl pokracovat.
Doporucuju napriklad prvni a druhou lekci o odmocninach z Krynickeho ucebnice. Je tam jen druha a treti odmocnina, ale obecna pravidla funguji analogicky, tak snad to bude pro zacatek stacit.
pls kuknite si natom co si mi tam dal druhaa odmocnina napr priklad 7 kde je napr
postup tam uz mate dalej ako to tam je ale potrebujem presne vysvetlenie prec s takto postupuje aby sm pritom nerobil zbytocne chyby takisto po b vtej istej ulohe je to riesene uz nejako ina alebo skor iba nerozumiem ako nato preto sa mi to zda ine , su tam npr odmocnene hned dalsie dve trojky, preco ? pls nepiste mi ze si to mam poriadne prestudovat rbil som to ale fakt nato neviem prist preco sa to tak robi pls o vysvetlenie velmi mi tym pomozete vdaka vopred
Zdravím,
mysli na tohle pravidlo :
V těch příkadech na které se ptáš se postupuje tak, že se číslo pod odmocninou které neumíme z hlavy odmocnit rozloží na součin čísel, u kterých to umíme. Stejně tak, když máme pod odmocninou dvě čísla v součinu, které každé samotné neumíme jednoduše odmocnit, tak někdy je jde vynásobit na číslo, které už snadno odmocníme.
Proto např. 

...