Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj nevím si rady s pár úlohama, byla bych ráda kdyby jste mi aspon prozradili metodu, čím slovní úlohu počítat :-)
1 úloha zní: Na trh se zavádí nový výrobek. V 1 týdnu se prodává za sníženou zaváděcí cenu. 5 výrobků za zaváděcí cenu stojí tolik jako 3 výrobky koupené za běžnou cenu. O kolik procent je zaváděcí cena za 1 výrobek nižší než běžná cena za 1 výrobek?
2 úloha: V Kocourkově se příjmy obyvatel každým rokem zvýší o 50 procent oproti příjmům z předchozího roku. Během každého 2 letého období však peníze ztratí polovinu své hodnoty. Jak se změní hodnota příjmů po uplynutí 10 let?
3 úloha: Na 2. stupen ZŠ v Postrkově chodí místní pěšky, ale všech 56 žáků z okolních obcí dojíždí.
Obce:
Vestec 15 procent
Postrkov 30 procent
Kdoule 20 procent
Nemanin 25 procent
Kolik zaku dojizdi z Nemanina?
Řešila jsem 3. úlohu trojčlenkou, a vyšlo mi že z Nemanína dojíždí 14 žáků. Ale nevím zda-li je to správně.
Předem všem moc děkuji za cenné rady :-)

↑ sara.husnikova:
Lépe by bylo kdyby byla každá úloha zvlášť - viz pravidla
1)
2) Taúloha už tady byla zkus hledat pomocí tlačítka "Hledat" (Příjmy v Kocourkově)
U př.3) ti někde chybí 10 % (nemáš to špatně opsané?)
↑ Cheop:
ano u 3 ulohy jsem opravdu zapomnela napsat 1 obec ktera ma 10 procent

3.uloha: V Postrkove zije 30% zaku, takze ve vsech okolnich obcich zije zbyvajicich 70% zaku. Podle zadani je 70% presne 56 zaku. Chceme zjistit, kolik zaku je 25%. V tuto chvili je pouziti trojclenky spravne.

↑ sara.husnikova:
Potom však těch 14 žáků je špatně.
Má vyjít 20 žáků