Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 09. 2012 15:53 — Editoval rumluke (12. 09. 2012 16:02)

rumluke
Reputace:   

gravitační a tíhové pole, IVS&NVS

Jak všichni dobře víme, pokud poukazujeme na Zemi jako inerciální vztažnou soustavu, neuvažujeme odstředivou, respektivě dostředivou sílu. Pokud se díváme na Zemi z pohledu člověka na ní stojící, tak rotuje, tzn., že vzniká ostředivá síla, výslednicí Fg a Fo je FG. Teď ale k jádru věci, v hodinách fyziky jsme se učili orbitální pohyby (1. a 2. kosmickou rychlost), odvozování etc. Při kruhové rychlosti jsme si bavili o tom, že Fg směřuje do středu Země a zároveň vytváří podle třetí Newtonova zákona reakci v podobě dostředivé síly.

Nepochopil jsem to, proč si to odvozujeme na inerciální vztažné soustavě (s Fg namísto FG), když Země ve skutečnosti rotuje (tedy místo centrálního tíhového pole v centrálním gravitačním) díky působení dostředivé síly Fd. A proč o vytváření vektoru Fd v opačném směru, než je Fg, jsme se neučili při výuce gravitačního zrychlení. V učebnici je to napsáno jako nějaký auxiom -,-.

Mám pravdu, že pokud bych tedy Zemi uvažoval jako NVS, tak bych Fd měl jako vektor ve směru kolmém k ose k rotaci Země?

+ Proč se tak často říká, že jsme přitahování gravitační silou na místo tíhové síly, jde jen o nevzdělanost veřejnosti? Samozřejmě je to pravda, ale né úplná, kdybychom byli k Zemi přitahování jen gravitační silou, nepadáme svisle, ale směrem ke gravitačnímu středu Země (těžišti jádra Země, pokud tedy je).

Možná se v lecčem mýlím, byl bych moc rád, kdyby mi někdo pořádně vysvětlil, kdy mám Zemi považovat jako IVS a kdy jako NVS, uvažujte, že jsem teprve v druháku, takže vysokou matikou nedisponuji. Možná to má velmi jednoduché racionální vysvětlení, ale z učebnice, ani ze školy jsem se to nedozvěděl.

#2 12. 09. 2012 18:18

TomF
Místo: Ledeč nad Sázavou
Škola: Gymnázium
Pozice: student
Reputace:   11 

Re: gravitační a tíhové pole, IVS&NVS

Zdravím,
zdravím taktéž z druháku, takže matematikou taky moc nedisponuji ;), ale tohle jí ani tolik nepotřebuje...
jak jistě víš a jak jsi také psal, FG je výslednice vektorového součtu síly gravitační a odstředivé. Říká nám tedy, jakým směrem a jak silou na nás (vůči soustavě Země) působí v různých místech zemského povrchu jejich výslednice. (tedy směr kam padáme. takže přímo do středu Země padáme, stojíme-li buď na pólech, nebo rovníku).
Se Zemí jsme přitahováni gravitační silou, tíhová je jen název pro její součet s odstředivou.
Když jste si odvozovali kosmickou rychlost, dávali jste přece do rovnosti síly, jejichž vektory míří proti sobě, takže odstředivou a gracitační. Když chceme určit, jakou rychlostí se máme poybovat kolem Země, abychom zůstali na kruhové trajektorii, tak nás přece zajímá naše rotace kolem společného těžiště, rychlost, jakou se máme pohybovat, aby odstředivý vektor byl stejný co do velikosti (s opačným směrem) jako vekrtor dostředivé síly, tedy gravitační. Tíhovou sílu si sem vůbec nepleť, to je jiný pojem- ta nás zajímá když stojíme na povrchu Země, pohybujeme se se stejnou úhlovou frekvencí jako se otáčí Země a směr gravitační síly svírá od místa kde stojíme nějaký úhel s kolmicí k ose rotace Země... Když se ale ptáme na 1.,2. kosmickou rychlost, tak nás rotace hmmoty (Země) která nás přitahuje přece nezajímá- tím, že rotuje, se směr ani velikost síly, kterou nás přitahuje, NEMĚNÍ.

Neberme rozum do hrsti, mohli bychom zjistit, že je prázdná.

Zápatí