Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 09. 2012 16:46

fffghj
Reputace:   

Analyticky maximální vzdálenost?

Jak by se analyticky (tj. výpočtem, ne pohledem na graf) řešil tento příklad?

Určete vzdálenost funkcí v metrice $\varrho _{c}$:

$f(x) = x$
$g(x) =ln(x)$
$x\in [1,e]$

Metrika $\varrho _{c}$ je definována takto: $\varrho _{c}(f,g)=max_{x\in [a,b]}|f(x)-g(x)|$

Můj pokus o řešení:
Zkusil jsem zderivovat $f(x)-g(x) = x -ln(x)$ a posléze položit rovno nule, nicméně bod (vyšel mi, že je jeden) podezřelý z maxima je $x=-1$, což je mimo definiční obor funkce $ln(x)$ a samozřejmě také mimo $x\in [1,e]$. Nevím, co s tím. Jak se určuje maximum na nějakém intervalu?

• (téma jako vyřešené označil(a) fffghj)

#2 14. 09. 2012 16:59

Geronimo
Místo: Bruntál/Brno
Škola: PřF+ESF MUNI
Pozice: student
Reputace:   20 

Re: Analyticky maximální vzdálenost?

Zderivujes-li tu svoji funkci $f(x)-g(x) = x -\ln(x)$, tak dostanes $1-\frac{1}{x}$. Polozeno nule, vysledek mi vychazi 1 a ne -1.

Maximum na intervalu se hleda tak, ze najdes body podezrele z extremu, ale take musis pocitat s krajnimi body, ve kterych extrem muze nastat. Pote porovnas funkcni hodnoty v techto vytipovanych bodech.

„Jestliže neumíš – naučíme, jestliže nemůžeš – pomůžeme ti, jestliže nechceš – nepotřebujeme tě.“ —Jan Werich

#3 14. 09. 2012 19:39

fffghj
Reputace:   

Re: Analyticky maximální vzdálenost?

Ježdamane. Zabít málo za takovouto chybu. Děkuji za odpověď.

Zápatí