Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nazdar, riešim takýto príklad:
\Sigma ((-1)^(n+1)) *((n+3/n+2)^n)^2
Používam odmocninové kritérium, vypočítal som to, vyšlo mi to e. Len neviem čo spraviť s \sqrt[n] (-1)
\sqrt[n] (-1)^(n)*(-1)^(1) = -1 *\sqrt[n] (-1)
↑ Zlatohlavok:
Zdravím, odmocninové kritérium (i limitní verze) se používá na řady s kladnými členy, to zadaná řada nesplňuje.
Aha diky to osm envedel.
Dostal so msa do tohto bodu:
( ((n+4/n+3)^n * (n+4/n+3) )^2 ) / ( -1* (n+4/n+3) )^n^2)
Neviem s tým ďalej pohnúť. Pomôžete mi?
Ďakujem
Ahoj doporučil bych toto:
Předně zapomeň v tomto příkladě na všechny kritéria a nejdříve zkontroluj, zda-li jde n-tý člen k nule (nutná podmínka konvergence).
Jinak moc nechápu odkud se ta tvá úprava vzala. Snažil jsi se použít nějaké kritéum nebo jsi nějak upravoval n-tý člen?
Použil osm DAlambertovo kriterium.
Nutná podmienka konvergencie je že limit musí byť rôzna od 0, že?
lim x->inf (-1) * (-1)^n * (n+3/n+2)^n^2 = lim y->inf (-1) * (-1)^n * n *(1 +3/n) / n* (1+n/2)^n^2 = -1 * (-1)^inf = ?
Takto? Neviem kolko je -1^inf
↑ Zlatohlavok:
Naopak, pro řadu musí platit
.
Zkus prosím zapisovat ty výrazy přes editor, případně vkládat obrázky, takhle to nejde rozumně číst. A pozor na značení...
↑ Zlatohlavok:
Kedze mas rad so striedavymi znamienkami, tak nutna podmienka (konvergencia an k 0) je zaroven postačujucou.
Takze treba riesit limitu:
A kedze nutna podmienka nie je splnena, tak rad diverguje.
vengi napsal(a):
↑ jarrro:
Bavíme sa o konvergencii, nie o absolutnej konvergencii,nie?
Leibnizovo kriterium. (pre presnost este a(n) > a(n+1))
práve tá presnosť je tam dôležitá a áno hovorím o konvergencii
ten rad nekonverguje, lebo keby konvergoval tak by konvergoval aj rad
ktorý ako je známe diverguje
Ďakujem Vám pekne, zabudol som dodať, že treba zistiť konvergenciu aj absolútnu konvergenciu.
Po vyšetrení konvergencie sme zistili, že diverguje. To že absolútne konverguje zistíme zistíme tak, že tú (-1)^n budeme rátať ako +1^n, že?
Takže už môžem použiť nejaké kritérium? Ale keďže je to 1^n takto bude vždy len 1, tak sa výsledom nemení a môžem prehlásiť, že tento rad diverguje aj je aj absolútne divergentný?